pub-1860989905298420 Кои са лечебните свойства на кайсиите? | Рама

Кои са лечебните свойства на кайсиите?

Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.                                                                                   

 За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 ч . ч. айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.

Рак
Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени. В книгата си “Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак”, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина(В17). Кюран  се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.
Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.
        Анемия
Кайсиите съдържат 1,4 мг% желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.
       Стомашни заболявания, язва, гастрит и запек
Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.
За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.
Простудни заболявания – кашлица, бронхит, ларингит, трахеит
Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг% витамин С.
Влошено зрение
Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А, необходим за доброто зрение.Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация,  която е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.
Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.
Остеопороза
Кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций – 73 мг/100 гр., което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопороза.
Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден.
Подсилване на мозъчната дейност
Високото съдържание на фосфор (21,1 мг%) и магнезий ((8,3 мг%) прави кайсиите ценни за активната работа на мозъка. Калцият в плодовете (23,1 мг%) пък се препоръчва за нормалната нервно-мускулна възбудимост. В кайсиите има много витамини от група , които ни пазят от депресия и безсъние. Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване, подобрява качеството на паметта.
Заздравяване на рани
Лечебните свойства на кайсиите включват и по-бързото заздравяване на рани и за облекчаване на възпалени участъци от кожата. За целта трябва да се смеси меката част на 3 кайсии с 1 с. л. сметана и 1 с. л. зехтин. Сместа се поставя на поразените места и трябва да престои 3,5 часа.
Специалистите по хранене предупреждават диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза да бъдат внимателни с консумацията на кайсии. В големи количества, заради високото си съдържание на захар, те могат да бъдат противопоказни. Трябва да сме предпазливи и със суровите кайсиеви ядки – те съдържат токсично вещество и затова на един прием не трябва да се консумират повече от 20 г ядки.
           
  Прочетете още:
                              ДЖИНДЖИФИЛ срещу рак
                                          УНИКАЛНИЯТ ЖЕНШЕН
                                  ТУЧЕНИЦА - ПОЛЕЗЕН ЗЕЛЕНЧУК
                                               
                                      ОРЕХИ- ХРАНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА
                                     Лапад срещу пролетна умора
                                                       БИЛКИ ПРОТИВ СТРЕС И БЕЗСЪНИЕ
                                                          Нахут-ползи за здравето
                             
                                                        
                                  

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers