pub-1860989905298420 Защо да ядем орехи | Рама

Защо да ядем орехи

За ореха има легенди и  поверия за самодиви и духове. Орехът е считан за могъщ страж на здравето и щастието в дома и някога при построяване на нова къща, са засаждали фиданка до оградата. .Орехът е символ на дълголетие може да доживее до 300-400 години, римляните го почитали като свещено дърво.  Цялото орехово дърво излъчва огромно количество фитонциди. Техният мирис прогонва мухи, комари, молци. Народът знае, че ореховата сянка е тежка, под нея не бива да се спи, но кратката почивка там е благотворна, подобрява съня и премахва главоболието. И в днешно време народната медицина използва всички части на ореха за лечение на много болести.  
Хранителни качества на орехите.                                                Орехите са богати на Омега-3 мастни киселини, витамини (А, С, Е, Р и от групата В), минерали (магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо), висококачествени белтъчини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, елагова киселина (антиоксидант и фитохимикал) и фибри.                          Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини  прави орехите незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” иѝ повишават “добрия” холестерол в кръвта.
Орехите са популярни като “храна за мозъка” отново заради богатото съдържание на Омега 3 мастни киселини.Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък.   Орехите укрепват костите.
Благодарение на съдържащите се Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли орехите намаляват риска от рак на гърдата при жените. Шепа орехи на ден предпазват от рак на гърдата.
Мъжете също се нуждаят от тях, тъй като повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват по шепа орехи дневно, а ние вкусната и възбуждаща “секси салата” (1 кафеена чашка счукани орехи, масло и мед).

Орехите предпазват от анемия, образуване на камъни в бъбреците и заболявания на щитовидната жлеза. Орехите са висококалорична храна и ако сте на диета не бива да консумирате повече от 30 г дневно. Но тази шепа орехи ще ви зареди с енергия, ще ускори метаболизма и изгарянето на калории.   
                Виж още:
                                                     Лимонът
                                                     ДЖИНДЖИФИЛ 
                              
                                          УНИКАЛНИЯТ ЖЕНШЕН
                                
                                  ТУЧЕНИЦА - ПОЛЕЗЕН ЗЕЛЕНЧУК
                                             
                                      ОРЕХИ- ХРАНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА
                                        
                                          Лапад срещу пролетна умора
                                           
                                      БИЛКИ ПРОТИВ СТРЕС И БЕЗСЪНИЕ
                                              Нахут-ползи за здравето
                             


                                          

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers