Орехите

Основните видове орехи, които се консумират са трианглийски (персийски), черен и бял орех. Най-разпространен в Европа е английският орех, нарича се още персийски, тъй като произхожда от Индия и районите около Каспийско море. Може да доживее до 300-400 години. Затова римляните го почитали като свещено дърво. Английският орех е с тънка черупка, лесна за чупене. Черният орех е почти непознат в Европа, но широко разпространен в Северна Америка. Черупката му е черна, твърда и дебела, а ядките му имат остър характерен вкус. Белият орех също произхожда от Северна Америка. Расте много бързо, достига до половината от височина на черния орех и живее не повече от 75 години. Сладък е на вкус и с по-голямо съдържание на мазнини. Затова е известен още като маслен орех.
Хранителни качества на орехите.                                                Орехите са богати на Омега-3 мастни киселини, витамини (А, С, Е, Р и от групата В), минерали (магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо), висококачествени белтъчини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, елагова киселина (антиоксидант и фитохимикал) и фибри.                       Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини  прави орехите незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта.
Орехите са популярни като “храна за мозъка” отново заради богатото съдържание на Омега 3 мастни киселини.Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък.   Орехите укрепват костите.
Благодарение на съдържащите се Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли орехите намаляват риска от рак на гърдата при жените. Шепа орехи на ден предпазват от рак на гърдата.
Мъжете също се нуждаят от тях, тъй като повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват по шепа орехи дневно, а ние вкусната и възбуждаща “секси салата” (1 кафеена чашка счукани орехи, масло и мед).
Орехите предпазват от анемия, образуване на камъни в бъбреците и заболявания на щитовидната жлеза. Орехите са висококалорична храна и ако сте на диета не бива да консумирате повече от 30 г дневно. Но тази шепа орехи ще ви зареди с енергия, ще ускори метаболизма и изгарянето на калории. Най-вкусните орехи са продълговати и с тънка черупка, а не кръгли, които са с дебела черупка и малка ядка. Добрият орех е покрит с тънка златиста (не тъмна) ципа.
Цялото орехово дърво излъчва огромно количество фитонциди. Техният мирис прогонва мухи, комари, молци. Народът знае, че ореховата сянка е тежка, под нея не бива да се спи, но кратката почивка там е благотворна, подобрява съня и премахва главоболието. И в днешно време народната медицина използва всички части на ореха за лечение на много болести.  Все повече хора са убедени, че мощното дърво предава част от силата си на човека.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers