pub-1860989905298420 Билки против стрес и безсъние | Рама

Билки против стрес и безсъние

 


Тревожното разстройство представлява постоянно притеснение пред заплахата от неизвестното бъдеще, общи фобии или посттравматичен стрес, дори и привидно обстоятелствата на живот в момента да са приемливи и дори добри. Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол - т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора - поради изтощаването на надбъбречната жлеза. 

Предлагаме ви шест билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и викторианската епоха. 
Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури. 

- Кава-кава, или коренът от кава, е полинезийска билка, която се е доказала много ефективна при умерена степен на тревожност. Изследвания са установили, че екстрактът от корен на кава е толкова ефективен колкото фармацевтичните бензодиазепини - например "Валиум" и "Ксанакс", но без потенциалната опасност от странични ефекти или пристрастяване.

- Пасифлората е добре известен и мощен релаксант за нервната система. Популярна е в много страни, одобрена за лечение на нервни разстройства, проблеми със съня и тревожност. Билката съдържа антиоксиданти и по някои данни има още противовъзпалителни и антиракови свойства.

- Свещеният босилек (всъщност съвсем близък родственик на познатия ни босилек) е друга билка с широк обхват от ползи за здравето, сред които и облекчаване на стреса и тревожността. Той се използва от практикуващите аюрведа от над 5000 години. Свещеният босилек е адаптогенна билка, която може да се справи с много фактори, пораждащи стрес.

Коренът от женско биле (популярен и с другото си име - сладък корен или сладник) помага на тялото да се справи със стресиращи ситуации, да нормализира кръвното налягане и да стимулира работата на надбъбречната жлеза. Също така стимулира черепните и цереброспиналните течности, което помага за успокояването на ума.

Чай от корен на валериана (дилянка), цвят от лайка и листа от маточина често се използват при безпокойство и безсъние, като действа и при умерен стрес или тревожност и има успокояващо действие. Може да се използва и в комбинация от посочените по-горе билки, ако все още имаме проблеми със заспиването и качеството на съня.

           Виж още:  Лечебните свойства на червеното цвекло
                                Тайната на среброто

                                     ДЖИНДЖИФИЛ срещу рак
                              ЧЕСЪН - ПРИРОДНИЯ АНТИБИОТИК
                                          УНИКАЛНИЯТ ЖЕНШЕН
                                  ТУЧЕНИЦА - ПОЛЕЗЕН ЗЕЛЕНЧУК
                                  
                                                 ТАЙНИТЕ НА ЛИМОНА
                                      ОРЕХИ- ХРАНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА
                                           Лапад срещу пролетна умора
                                          
                                              Нахут-ползи за здравето
                             

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers