pub-1860989905298420 Лечебните свойства на червеното цвекло... | Рама

Лечебните свойства на червеното цвекло...

 


 Яде се варено или сурово; нарязано в салата. Използва се и за направа на борш, особено в Източна Европа. Зелените листа също могат да се консумират, обикновено варени. Имат вкус на спанак.
 Цвеклото е основен източник на бетаин, който има огромен принос в усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб, жлъчката и далака, както и участва в образуването на червени кръвни телца. Цвеклото е с високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби. Съдържа и сапонини, които се борят с “лошия” холестерол, витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви, а освен това е и с изразено противоалергично действие. Цвеклото съдържа и органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата. Сокът от него оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.        

        За какво се използва червеното цвекло?                                      За лечение на черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка.             Помага лечението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията между сок от червено цвекло със сок от лайм (лимон)   подпомага традиционното лечение на тези заболявания. Друга добра комбинация е сок от цвекло с изцедени моркови. Лекарите  предупреждават, че приемът на сок трябва да започне в малки дози. В противен случай настъпва бурна детоксикация, придружена от гадене, световъртеж и обща слабост. Препоръчва се първоначално да се приема 50 мл сок от цвекло в комбинация с 250 мл сок от моркови и дозата на сока от цвекло постепенно да се увеличава.                                                                                       При анемия - Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Медта пък подпомага усвояване на желязото.  Действа добре и за подобряване на паметта. При атеросклероза се препоръчва се 3-4 пъти на ден да се приема по 1 супена лъжица от смес между чаша сок от цвекло и  чаша мед.

Хипертония - Редовната консумация нормализира кръвното налягане – повишава ниското кръвно и понижава високото. Рецептата е същата като при атеросклероза.
 За профилактика на рака и при хранене на онкологично болни. Зеленчукът потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове. В тези случаи се препоръчва, да се приема сок от цвекло до 600 мл. на ден, 10-15 мин. преди хранене в леко затоплено състояние. При това сокът трябва да е леко престоял, за да изчезнат летливите вещества. Лечението се провежда минимум половин година без прекъсване.
При язва на стомаха цвеклото се препоръчва за подпомагане на възстановяването. Пие се сок от червено цвекло, подсладен с мед, 2-3 пъти седмично на гладен стомах. 
Подаграта много добре се повлиява при редовна употреба на червеното цвекло. Ефективното му действие се дължи на прочистващите способности на зеленчука.
Червеното цвекло има свойството да запазва съдовете еластични, затова е много добро средство за предотвратяване на образуването на разширени вени. Препоръчва се редовната консумация на сок. Магнезият в сока не позволява образуването на тромби.
Високото съдържание на флавоноиди подпомага укрепването на стените на капилярите и премахват спазмите им.
При диабет  и при редовна консумация, инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.
Понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на съдържанието на сапонини.
Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.
При затлъстяване се препоръчва се за ускоряване на метаболизма в тялото и изгаряне на мазнините.
 Червеното цвекло се препоръчва при затегнат стомах. Подпомага перисталтиката на червата, затова редовната консумация облекчава хроничната констипация.
 Отразява много добре при хора с пърхот. За целта се смесва сок от цвекло с равни части оцет и сместа се втрива в скалпа. Оставя се за около час и се изплаква. Прилага се, докато пърхотът изчезне.
Освен всичко друго, цвеклото се препоръчва  и за подобряване на  съня, действа добре при дисменорея и климакс, подсилва имунитета. Единственият страничен ефект, който не бива да ни притеснява е, че урината се оцветява в червено. Това обаче е безвредно за организма.
Руската народна медицина го препоръчва при хрема, сокът от червено цвекло успокоява ефикасно течащия нос.Капвайте по 3-4 пъти дневно по 5 капки пресен сок във всяка ноздра.
 А вие пиете ли сок от червено цвекло? Споделете своя опит.
             
                                ВИЖ ОЩЕ - ОРЕХИТЕ ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ
                                                       Билки при стрес и безсъние
                                                             ДЖИНДЖИФИЛ срещу рак
                              
                                          УНИКАЛНИЯТ ЖЕНШЕН
                                  ТУЧЕНИЦА - ПОЛЕЗЕН ЗЕЛЕНЧУК
                                               ТАЙНИТЕ НА ЛИМОНА
                                      ОРЕХИ- ХРАНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА
                                           Лапад срещу пролетна умора
                                             БИЛКИ ПРОТИВ СТРЕС И БЕЗСЪНИЕ
                                              Нахут-ползи за здравето
                             

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers