Казват, че големите неща идват в малки опаковки. Черният бъз е живото доказателство – дребни черни плодчета, а в себе си носят изненадваща сила.Черният бъз е познат на хората от векове. В митологията е смятан за свещено растение, пазещо дома от зли сили и до днес някои хора вярват, че ако посадиш бъз край къщата, ще ти носи закрила. В народната медицина у нас обаче е още по-ценен – наричат го „българският женшен“, заради широкия спектър от ползи.
Какво съдържат тези плодчета? Малките черни зрънца са истинска лаборатория на природата. Те съдържат:
- витамин С – мощен антиоксидант, подкрепящ имунитета;
- витамин А и витамини от група В;
- минерали като калий, желязо и калций;
- антоциани – пигментите, които им придават черния цвят и силни антиоксидантни свойства.
Ползи за здравето. Отвара или сироп от плодовете често се използват за:
- подсилване на имунната система;
- облекчаване на настинка и грип;
- стимулиране на обмяната на веществата и детоксикация;
- подкрепа на сърцето и съдовете.
Много хора правят домашен сироп от бъз – сладък, ароматен и полезен, който може да се разрежда с вода и да се пие като освежаваща напитка. Други предпочитат вино от бъз – традиционна рецепта за сила и тонус.
Народният лечител Петър Димков често го е препоръчвал като средство за подсилване на организма, особено през студените месеци. Ето три от най-известните му рецепти, които и до днес много хора използват у дома.
1. Сироп от черен бъз
Необходими продукти:
- добре узрели плодове черен бъз (около 2 кг);
- захар – същото количество като плодовете;
- лимонена киселина – 1 ч.л. (за стабилизиране).
Приготвяне:
Плодовете се измиват и оставят да отцедят. В стъклен буркан се редуват пласт плодове и пласт захар. Оставя се на слънце за 3–4 седмици, като периодично се разбърква. Полученият сироп се прецежда, добавя се лимонената киселина и се съхранява в бутилки на хладно! Пие се разреден с вода – по 1–2 с.л. на ден за възрастни.
2. Вино от черен бъз
Необходими продукти:
- 3 кг узрели плодове;
- 1.5 кг захар;
- 4 л вода;
- 1 пакетче винена мая (по желание).
Приготвяне:
Плодовете се намачкват и се заливат с водата и захарта. Сместа се оставя да ферментира 10–15 дни, като се разбърква всеки ден. След това се прецежда и налива в бутилки. Полученото вино е ароматно и се препоръчва за общо укрепване на организма – по малка чашка вечер.
3. Чай от сушени цветове или плодове
Необходими продукти:
- 1 с.л. сушени плодове или цветове;
- 250 мл вряща вода.
Приготвяне:
Залейте билката с вряла вода, похлупете и оставете да престои 10–15 минути. Прецедете и пийте по 1–2 чаши дневно при настинка или за подсилване на имунитета.
Но има и „но“…
Важно е да се знае, че суровите плодове и листата съдържат вещества, които могат да предизвикат стомашен дискомфорт. Затова обикновено се консумират след термична обработка – варене или сушене. Хора с хронични заболявания, бременни и кърмачки е добре да се консултират с лекар, преди да опитат продукти от бъз. Не е добър и за хората с ниско кръвно налягане.
Малките черни плодчета на бъза носят голяма сила – стига да ги използваме правилно. Природата ни е дала всичко необходимо – просто трябва да протегнем ръка.