Ядките на нахута са отличен източник на протеини, витамин Е, манган,мед,фосфор,желязо, белтъчини и са особено подходящи за летните горещини, поради ниското съдържание на мазнини: в пъти по-малко от ядки като орехи, фъстъци и др.
Тези, които се стремят да отслабнат,като търсят богати на фибри храни могат да се насочат към нахута. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.
Нахутът е и изключително полезна ядка – количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!
Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно.
Ако го включите във всекидневното си меню, ще редуцирате риска от сърдечно-съдови заболявания. Нахутът понижава нивата на „лошия” холестерол.
Дамите, които влизат в климактериума, ще оценят способността му да облекчава горещите вълни, които ги заливат, намалява риска от рак на гърдата. Нахутът е спряган и като ефективно оръжие срещу остеопорозата.
Съдържанието на желязо в него е много високо. Затова за бременните жени и кърмачките е добре да се консумират редовно. Децата и юношите също имат повишена потребност от желязо. Затова, особено ако не обичат спанак, не е лоша идеят да ги подканите да опитат някоя нова гозба с нахут.
Ако искате да отслабнете, не прилагайте зверски диети, а хапвайте салата с нахут. Той ще ви даде енергия, а и високото съдържание на фибри в него, ще ви помогне да контролирате глада и да регулирате метаболизма си.
Рецепта- пастет от нахут
Продукти:
- сварен нахут;
- сусамов тахан;
- студено пресован зехтин;
- прясно изцеден лимонов сок;
- чесън;
- вода. Приготвяне: Смелете всичко да получаване на каша.
- Поднасяне:
Поднесете с радост и изяжте с благодарност.
Виж още:
ДЖИНДЖИФИЛ срещу ракЧЕСЪН - ПРИРОДНИЯ АНТИБИОТИК
УНИКАЛНИЯТ ЖЕНШЕН
ТУЧЕНИЦА - ПОЛЕЗЕН ЗЕЛЕНЧУК
ТАЙНИТЕ НА ЛИМОНА
ОРЕХИ- ХРАНИТЕЛНИ КАЧЕСТВА