pub-1860989905298420 Нахутът-ползи за здравето | Рама

Нахутът-ползи за здравето

                            

Нахутът, по-известен у нас като леблебия, е едно от първите култивирани от човека растения. Представител на семейство Бобови, той се отглежда на места с топъл климат по целия свят, но е най-популярен в Мексико, Индия, Турция и Испания.
      Ядките на нахута са отличен източник на протеини, витамин Е, манган,мед,фосфор,желязо, белтъчини и са особено подходящи за летните горещини, поради ниското съдържание на мазнини: в пъти по-малко от ядки като орехи, фъстъци и др.
Тези, които се стремят да отслабнат,като търсят богати на фибри храни могат да се насочат към нахута. В нахута тяхното съдържание е изненадващо високото – около 1/10 от масата им.
Нахутът е и изключително полезна ядка – количеството на антиоксиданти е буквално смайващо: флавоноидите кверцетин, кемпферол, мирицетин; киселините ферулова, хлорогенна, кафеена; витамин C, витамин Е и бетакаротен. Минералът манган, мощен антиоксидант за митохондриите, които произвеждат енергия в повечето клетки, е в такова количество, че една шепа от ядките осигуряват необходимата дневната доза за организма!
Фибрите и белтъчините са важни елементи в регулирането на кръвната захар. Тези две съставки осигуряват здравословното темпо, с което храната преминава през храносмилателната система и не и позволяват да се разгради твърде бързо или твърде бавно. 
      Ако го включите във всекидневното си меню, ще редуцирате риска от сърдечно-съдови заболявания. Нахутът понижава нивата на „лошия” холестерол.
Дамите, които влизат в климактериума, ще оценят способността му да облекчава горещите вълни, които ги заливат, намалява риска от рак на гърдата. Нахутът е спряган и като ефективно оръжие срещу остеопорозата. 
Съдържанието на желязо в него е много високо. Затова за бременните жени и кърмачките е добре да се консумират редовно. Децата и юношите също имат повишена потребност от желязо. Затова, особено ако не обичат спанак, не е лоша идеят да ги подканите да опитат някоя нова гозба с нахут.
    Ако искате да отслабнете, не прилагайте зверски диети, а хапвайте салата с нахут. Той ще ви даде енергия, а и високото съдържание на фибри в него, ще ви помогне да контролирате глада и да регулирате метаболизма си. 

Рецепта- пастет от нахут
Продукти:
  • сварен нахут;
  • сусамов тахан;
  • студено пресован зехтин;
  • прясно изцеден лимонов сок;
  • чесън;
  • вода.                                                                                                                                                         
  • Приготвяне:                                                                               Смелете всичко да получаване на каша.

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers