pub-1860989905298420 Прощавам ти, прости! Неделя, Сирни заговезни! | Рама

Прощавам ти, прости! Неделя, Сирни заговезни!

 

    Прошката е начин за освобождаване от чувства като гняв, обида, вина. 

Прощаващия освобождава себе си от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите. “Прошката не променя миналото, но отваря вратата на бъдещето.”

 Прошката е решението да се откажем  да накажем някой, който ни е засегнал. Прошката не омаловажава и не извинява, предизвиканата болката и не премахва последствията, които другият човек ще понесе в резултат на действията си.

 Прошката е избор. Когато прощаваме, ние всъщност избираме да приемем случилото се, вместо да упорстваме и живеем с това, което е трябвало да стане. Прошката помага да заживеем в настоящето, вместо в миналото, да живеем в реалния свят, вместо в представите си.
Едни от главните пречки да простим са: предразсъдъкът, че това ни представя като слаби и вярването, че ако простим, по този начин се извинява постъпката на виновника.                 Странно е, че по-често избираме да страдаме, отколкото да сме щастливи. По-често избираме да държим гнева и обидата здраво, вместо да ги пуснем. Храним ги, грижим се за тях, като си припомняме ситуации или поведение, отново изпитваме болката и обидата. Защо? Отказваме да пуснем идеята за наказание и отмъщение, искаме отплата, искаме справедливост, а в същото време ние сме несправедливи спрямо самите себе си. Самонаказваме се и си причиняваме страдание.
Давайки си шанса да простим, можем да променим живота си
из основи. По този начин се освобождаваме от негативните насъбрани чувства, които често имат неблагоприятен ефект, както върху здравословното ни състояние, така и върху много други аспекти на живота ни.

 Как да простим? Разкажете болката си. (преди всичко пред себе си) Не омаловажавайте и не отричайте ситуацията, в която сте били наранени. Помислете.Кого и за какво обвинявате? Кого и за какво искате да накажете? Каква е вашата роля в случилото се? За какво обвинявате себе си? За какво сте ядосани? Сложете граници. Решете от какво имате нужда. Как може да предотвратите възможността тази ситуация да се потвтори? Какво, ако е различно няма да се чувствате силно наранени, ако ситуацията се потвтори?    

    Простете въпреки всичко, изберете да не страдате, да не търсите „реванш“, пуснете болката си да си тръгне…
Прошката означава да не бъркаме повече в раните, за да не продължават да кървят. Прошката означава да се откажем от гнева болката и нападателните мисли. Прошката е преди всичко прощаване и успокоение на самите себе си.
„Вие не прощавате на другите, за да излекувате тях. Вие прощавате на другите, за да излекувате себе си…“

За да намери подтик човек да прости и поиска прошка, в българските народни традиции има празник наречен - Прошка или Сирни заговезни. Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – куркерство, ората копата, оруглюване, оратници, . Палят се много огньове и факли, за да се прогони зимата и злото. Извършва се и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си.

Но най-важният момент е възможността да поискаме и дадем прошка!            В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме!  

„Простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости!"

Чети още:

                            Зли очи или нещо против урок

                     Легенда за мартеницата

                              Пожелай си нещо на новолуние

                              да се предпазим от чуждата енергия

                     Полезни растения

                              Как да се справим с енергийни вампири
                                                                Ръката на Фатима
                            Нива на защита
                                                  Водата пречистващо средство

 

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers