Женшен


Преди повече от 3000 г. китайските лечители са открили, че коренът на женшена притежава необикновени свойства. Наименованието му означава жен-човек и шен-корен и наистина формата на корена наподобява човешка фигура.
Женшенът има дълъг живот,  350-400 години, той расте бавно, като натрупва в себе си огромно количество полезни вещества. Шведския ботаник Карл Линей го нарича всеизцеляващ.
Благодарение на уникалния си състав, женшенът се прилага при преумора и слабост, отслабване и импотентност, за регулиране обмяната на веществата. Женшенът стимулира централната нервна система, като повишава  работоспособността. Действа противовъзпалително, противоанемично, жлъчогонно, антиоксидантно,адаптогенно и антисклеротично.Той повишава имунологичните функции, които предпазват от образуването и разрастването на раковите клетки.
       В лечебни дози женшенът е безопасен, но някой хора са чувствителни към растението. Може да предизвика безсъние, нарушение в менструалния цикъл, хипертониците трябва да се консултират с лекар преди употреба.
     Женшен с мед - сладка рецепта за здраве
Вземете 50-60 г корени от женшен и ги сложете в буркан с 1кг. мед. Вземайте по една чаена лъжичка дневно през пролетта и зимата.
     Женшен целебна настройка  -при умствена и физическа преумора или възстановяване след заболяване.
Залейте с вряща вода 50 г корен от растението. Оставете го да престои 3 часа, след това го наситнете и сложете в 1/2л водка(40 - градусова), да престои 20 дена на тъмно място. Взема се по една чаена лъжичка дневно, половин час преди ядене, без да се пие вода. Курсът на лечение е три месеца с две прекъсвания по десет дни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers