Лападът е един от онези зеленчуци, които крият редица ползи за човешкото здраве. Консумацията му не само че дарява организма с десетки полезни витамини и минерали, но още подпомага отслабването.Вкусният зеленчук, който се свързва най-вече с пролетта, защото тогава прелива от полезни вещества, е познат на хората още от дълбока древност.
Този зеленчук бил
предпочитан от римските войници, тъй като намалявал чувството им за жажда по
време на военни походи. Хораций заявява, че лападът е отлично слабително средство.
Още с пукването на
пролетта лападът избуява в градините . Богат на витамини и
минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за
борба с пролетната умора.
Хранителен състав на
лапада
По количествено
съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво
наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от
най-здравословните зеленчуци.
В химичния състав на
лапада влизат:
• витамините А, В1,
В2, В3, В6, В9, С, Е и К;
• белтъчини,
въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло,
антрахинонови съединения;
• минерални соли на
желязото, калия, калция, натрия и фосфора;
• яблъчна, оксалова и
лимонена киселина.
В половин чаша лапад
има около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий. Много диетолози
препоръчват да добавяте лапад в супите, защото по този начин увеличавате
количеството белтъчини, но е необходимо преди това добре да изплакнете листата.
Здравословни ползи
• Елементът желязо
превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия.
• Антрахиноновите
съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.
• Богатото съдържание
на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака.
• В народната
медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично
средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване.
• Повишава апетита и
подобрява храносмилането.
• Понижава кръвното
налягане.
• Отвара от лапад
помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при
колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват
обриви, лимфни отоци и циреи.
Здравословни рискове
Лападът не се
препоръчва при хора, проявяващи склонност към образуване на оксалатни камъни в
организма.
Как да изберем и
съхраним лапада?
Винаги избирайте
свежи и зелени листа лапад, тъй като съдържанието на витамин С намалява
правопропорционално с остаряването на зеленчука. Лападът можете да го съхранявате в хладилник, поставен в полиетиленова
торбичка.
Идеи за използване на
зеленчука:
• Супа от лапад
Необходими продукти:
600 г лапад, 100 г ориз, 1 връзка зелен лук, 80 мл зехтин, 2 яйца, 3 с. л.
брашно, 3 с. л. доматено пюре, червен пипер и сол на вкус
Приготовление: В
сгорещената мазнина се задушават едновременно ситно нарязаните лук и лапад,
доматеното пюре и брашното. След като се задушат, се прибавят 3-4 чаени чаши
вода, добавят се и подправките. Супата ври 15 минути, след което се прибавя
оризът. Когато омекне, котлонът се изключва, прибавят се разбитите яйца и
супата кипва още веднъж.
• Лапад на фурна
Необходими продукти:
1 кг лапад, 1 ч. ч. брашно, 4 с. л. олио, джоджен, сол и черен пипер
Приготовление:
Нарязаният на ситно лапад се задушава в част от олиото, добавят се подправките.
Тавичката се намазва с олио и се поръсва с половината от брашното. В нея се
разстила лападът, след което се поръсва с останалите брашно и мазнина,
приглажда се с лъжица. Пече се до зачервяване и се поднася с кисело мляко.
Прочетете още : ДЖИНДЖИФИЛ