Начин на приготвяне: 1. Лукът, морковът и чесънът се нарязват на ситно. Задушават се в олиото за кратко и се добавя кърито.
2. Слага се лещата и гореща вода, колкото да я покрие 2 см. Супата се оставя да къкри 15 минутина слаб огън.
3. След това се посолява, може да се пасира. Сипва се в купички и се украсява с клонче прясна мащерка.
Крем супа от карфиол и овесени ядки
Крем супа от карфиол и овесени ядки
Необходими продукти:
300 г карфиол, 2 тиквички, 2 картофа, 150 г овесени ядки, 2 с. л. краве масло, 1 кубче зеленчуков или пилешки бульон, сол и бял пипер на вкус див лук и листа босилек за украса
Начин на приготвяне: 1. Карфиолът, накъсан на розички, и тиквичките, обелени и нарязани на кубчета, се запържват в маслото за около 3 минути, после се добавят обелените и нарязани на кубчета картофи. Сипва се около 1 л вода и супата се овкусява със сол и пипер. 2. Добавя се разтвореният в 100 мл вода бульон. След като зеленчуците се сварят добре, се пасират. 3. При поднасянето супата се поръсва със сварените предварително овесени ядки. Украсява се с див лук и босилек.