Шипката - царица на билките

Малките червени плодчета на шипката са символ на жизненост и красота. Природата е вложила в малката шипка почти цялата азбука на витамините А, В1, В2, С, Е, Р, К . Казват, че дори в лимона няма толкова витамин С. Шипката съдържа и много полезни минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор. Съдъра и пектин и флавоноиди. Шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки и засилва съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания и авитаминози. Укрепва сърцето и кръвоносната система, намалява високата кръвна захар и лошият холестирол. Безценна е за добро храносмилане, стомашно чревни и бронхиални заболявания. Шипковия чай не само гони грип и настинки, но и успокоява нервната система, помага при тревожност, безсъние депресия
Шипките са в изобилие през есента. Най-много витамин С има когато плодовете са ярко червени и твърди. При брането трябва да се запазят зелените чашелистчета на плода, защото без тях шипките бързо се развалят. Изсушаването трябва да става много бързо. Изсушените плодове могат да се съхраняват две години, ако се държат в добре затворени съдове. Най- честата употреба на шипките е на чай, но от тях се прави и мармалад, сладко, сок, дори вино.
Натрошената шипка трябва да се вари в продължение на 5, 10 минути и след като престои, да се прецеди и изпие. Приготвяйте винаги прясна напитка.
Много тонизиращо действа и шипковото вино. За един литър шипково вино ще са ви нужни:
100 гр. шипки
50-100 гр. захар
шипка лимонена киселина
1 литър вода
Начин на приготвяне:
Измивате шипките и отрязвате мъхестите им връхчета (може и да не го правите, но в последствие ще трябва да прецеждате през по-ситна цедка или тензух). След това в каната на кухненския робот или блендера завъртате шипките, докато станат на пихтия. Ако нямате робот или блендер може да ги нарежете на ситно или просто да ги начукате в хаванчето. Целта на това мероприятие е водата да влезе в максимален контакт с тях и да поеме от аромата им.
Добавяте захарта и щипката лимонтозу. Захарта е нужна за ферментацията. Колкото повече сложите – толкова по-силно ще стане „виното“. Лимонената киселина ще го разпени (не като шампанско, по-скоро като ризлинг)
В продължение на поне четири дена джуркате шишето сутрин и вечер (за да не вкисне сместа). На петия отпивате – ако ви хареса го изпивате.
Шипковото вино е богато на витамин C и е подходящо и за деца.
  Шипковият чай освен за пиене става и за миене на лицето. Шипковата вода се използва за почистване на кожата и освежаване на лицето от персийките и арабките от векове до днес. Две шепи свежи цветове на шипка се слагат в буркан, добавят се две лъжици захар и литър топла вода с една лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и слага в хладилника.
Маска, която почиства и свива порите - отвара от шипки, яйчен белтък, лъжичка лимонов сок и пшенично или оризово брашно за сгъстяване. Сместа се поставя на лицето 20 минути.
Шипките помагат и за лъскава коса, отвара от  сварените плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонов сок. Нанася се половин час върху суха коса.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers