Лападът - вкусен и полезен!


  Лападът е един от онези зеленчуци, които крият редица ползи за човешкото здраве. Консумацията му не само че дарява организма с десетки полезни витамини и минерали, но още подпомага отслабването.Вкусният зеленчук, който се свързва най-вече с пролетта, защото тогава прелива от полезни вещества, е познат на хората още от дълбока древност. 
Този зеленчук бил предпочитан от римските войници, тъй като намалявал чувството им за жажда по време на военни походи. Хораций заявява, че лападът е отлично слабително средство, а Вергилий го споменава като задължително растение за градината на всеки порядъчен селянин. 
 Още с пукването на пролетта лападът избуява в градините . Богат на витамини и минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора. 
Хранителен състав на лапада
 По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство, тъй като той успешно може да замести месото на тяхната трапеза.
 В химичния състав на лапада влизат:
 • витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К;
 • белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения;
 • минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора;
 • яблъчна, оксалова и лимонена киселина.
 В половин чаша лапад има около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий. Много диетолози препоръчват да добавяте лапад в супите, защото по този начин увеличавате количеството белтъчини, но е необходимо преди това добре да изплакнете листата.
 Здравословни ползи
 • Елементът желязо превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия.
 • Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.
 • Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака.
 • В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване.
 • Повишава апетита и подобрява храносмилането.
 • Понижава кръвното налягане.
 • Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.
 Здравословни рискове
 Лападът не се препоръчва при хора, проявяващи склонност към образуване на оксалатни камъни в организма.
 Как да изберем и съхраним лапада?
 Винаги избирайте свежи и зелени листа лапад, тъй като съдържанието на витамин С намалява правопропорционално с остаряването на зеленчука. Например, при беритбата на лапада съдържанието на витамин С е 75 мг%, а след 16 часа - едва 16 мг%. Лападът можете да го съхранявате в хладилник, поставен в полиетиленова торбичка.
 Идеи за използване на зеленчука:
 • Супа от лапад
 Необходими продукти: 600 г лапад, 100 г ориз, 1 връзка зелен лук, 80 мл зехтин, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 3 с. л. доматено пюре, червен пипер и сол на вкус
 Приготовление: В сгорещената мазнина се задушават едновременно ситно нарязаните лук и лапад, доматеното пюре и брашното. След като се задушат, се прибавят 3-4 чаени чаши вода, добавят се и подправките. Супата ври 15 минути, след което се прибавя оризът. Когато омекне, котлонът се изключва, прибавят се разбитите яйца и супата кипва още веднъж.
 • Лапад на фурна
 Необходими продукти: 1 кг лапад, 1 ч. ч. брашно, 4 с. л. олио, джоджен, сол и черен пипер
 Приготовление: Нарязаният на ситно лапад се задушава в част от олиото, добавят се подправките. Тавичката се намазва с олио и се поръсва с половината от брашното. В нея се разстила лападът, след което се поръсва с останалите брашно и мазнина, приглажда се с лъжица. Пече се до зачервяване и се поднася с кисело мляко.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers