pub-1860989905298420 Пещерата, която сбъдва желания. | Рама

Пещерата, която сбъдва желания.

 

Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”Пещерата се намира на 830 м надморска височина в Северозападния  дял на Врачанската планина.
. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира.
Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа.
Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии. Разходката започва със залата „Преддверие” - това е и най-ниската част на пещерата, в която се образуват ледените скулптури, откъдето идва името й. От „Предверието” посетителите преминават през ниския проход “Плъзнята” и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до „Голямата концертна зала”. В нея всяка година по време на „Ботевите дни” се провежда концерт. В тази зала посетителите могат да видят интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и др.
След „Концертната” маршрутът преминава през железни мостове, през малката и голяма пропаст и коридора „Завеските”, за да се достигне до „Бялата зала”.
Легендата гласи, че ако потопиш ръката си в ледено студената вода в Езерото на желанията в пещерата и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Всъщност, езерото е много малко и е останало от времето, в което Леденика е била пълна с вода. Пещерата е една от най-красивите в България!
Били ли сте там, напишете отзиви😀!
                     Прочетете още:
                                               РУПИТЕ -загадъчни и мистериозни
                                                                              ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР с лечебен извор
                                                                       
  КРЪСТОВА ГОРА или българския Йерусалим
                                                   
                    АРБАНАСИ- чудотворни икони 

                  Пещера, която сбъдва желания - Леденика

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers