Кръстова гора


На 60км от Пловдив, сред красивите букови гори на Средните Родопи, до с.Борово се  намира местността Кръстова гора.
 В средата на 17 век там е построен манастир, днес комплексът включва две църкви – „Покров на Света Богородица” и „Света Троица” и 15 параклиса. Преданието разказва, че религиозен жител на селото усещал силната енергия на Кръстов връх и получавал видения, че на това място трябва да се постави кръст.
 Болната сестра на цар Борис – Евдокия, била посъветвана да пренощува там.Княгинята преспала една нощ, умила се с вода от аязмото и се излекувала, царят наредил да се отлее кръст, който бил бетониран и осветен на източното възвишение на  върха.
Всеки петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 в храма се провежда литургия.На поляните се събират хиляди хора със запалени свещи. Идват поклонници от цял свят ,за да се помолят за опрощение, изцеление и спасение.Туристи твърдят, че над храма нощем се появява огромен светещ кръст. Според вярващите Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората и това става на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден.

Когато стигнете до местността, можете да си оставите багажа в църквата „СветаТроица”, да си постелите одеяло на някоя от полянките, да си налеете лековита вода от аязмото „Гълабичката”  или аязмото „Очкото”. До второто аязмо се стига по стръмна пътека.Може да минете под  „Дървото на греха” и да се помолите да ви се опростят греховете или да завържете конец на целебното дърво за изцерение, а ако силно вярвате ще видите изображение на кръст върху камък.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers