Арбанаси                    Чудотворни икони   
В царквата на  манастира Св.Богородица в Арбанаси се съхранява чудотворната икона "Света Богородица Троеручица", донесена от Атон.Иконата е обкована със сребро дарено от търговец, чието дете оздравява след молитви пред Божията майка. Една от легендите разказва как Богородица се явила на монах в Атон и му наредила нейната  икона да бъде занесена в Търново. Монахът пътувал из  България и попаднал в Арбанаси. Има и други легенди и предания как иконата е попаднала в манастира, но по-интересното е, че хората вярват че иконата е чудотворна. 
Разказва се, че най-много чудеса стават на храмовия празник - 15август, Голяма Богородица.Хората разказват за дете което било в кома, което дошло в съзнание и станало, след като близките му се помолили на иконата.
Най-често пред иконата застават жени, които искат да станат майки.Те обикновено нощуват в храма на 15август, през цялата нощ се молят на Богородица да ги дари с рожба, а на сутринта се докосват до иконата и палят свещ.Друга чудотворна икона е тази на Св.Никола Чудотворец в манастира "Св.Никола" в Арбанаси.Тя помагала при различни болести и грижи, ако се молите от душа. Монахините разказват, че е много важно с какви чувства влизате в храма.Първо трябва да благодарите за това което имате, след това да се разкаете и накрая да споделите това което ви мъчи.

Споделете ако сте ходили и имате впечатления? 
                     

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers