Слънчогледовите семки - уникален продукт на природата

Когато слънчогледът попаднал в Европа, той бил смятан за декоративно растение и европейците го  употребявали  за украса на градини и паркове.
Легенда разказва, че  селянин от Русия  направил олио от слънчогледови семки, като за целта използвал ръчна преса. В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт станал любим не само в Европа, но и в Америка.
и са един наистина уникален продукт на природата. Тяхната биологична ценност е по-висока от тази на яйцата и на месото, а организмът ги преработва няколко пъти по-бързо, отколкото продуктите от животински произход.
В слънчогледовите семки има много по-голямо съдържание на витамин D, отколкото в черния дроб на рибата треска, която винаги е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.
Редовната консумация на слънчогледови семки е изключително подходяща за кожата, тъй като я прави да изглежда сияйна. Освен това подобрява храносмилателния баланс на организма и на лигавиците.
В слънчогледовите семки се съдържат и много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма, както и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Макар че някои от тях не се синтезират в организма на човека, те са по-ценни дори от някои витамини. Без тяхното наличие в организма клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават. Освен това те предотвратяват натрупването на излишен холестерол, който е причина за развитието на атеросклероза и повишаване на риска от инфаркт на миокарда.
Слънчогледовите семки са полезни и поради богатото наличие на минерали като фосфор и калий, както и магнезий, селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.
За да се набави необходимата дневна норма от витамин Е за организма на възрастен човек са достатъчни само 50 гр. семки . За съжаление обаче, въпреки че са изключително полезни, слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 гр. от тях се съдържат 700 калории.
Ценните вещества в необелените семки могат да се запазят много дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия. В никакъв случай обаче не си купувайте готови обелени семки, защото в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.Трябва също да се консумират сурови, за да се запазят полезните вещества.

ВИЖ ОЩЕ - ОРЕХИТЕ ДРУГ УНИКАЛЕН ПРОДУКТ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers