Мексиканците наричали какаото - теоброма, божествена храна. Когато Испанците завладели дворците на Монтесума, намерили там огромни складове с какаови зърна. От тях се приготвяло любимото питие на императора - чоколатъл.Това била какаова напитка с ванилия и подправки, гъста като мед. Чоколатъл консумирали само благородниците. След като какаото било пренесено в Европа, някой аптеки го продавали като укрепващо средство.Високото съдържание на мазнини отличава какаото от всички останали ободрителни напитки.То има висока калорична и хранителна стойност, поради което трябва да се употребява умерено.Тонизиращото действие на какаото се дължи на съдържанието на кофеин и теобромин. Кофеинът повишава работоспособността а теоброминът спомага за възтановяване на физическите сили, при големи физически напрежения (напр. спорт) и при усилен умствен труд.
Най-популярното изделие от какао е шоколадът. Той има голяма енергийна стойност, а наличието на теобромин и кофеин го правят великолепна, ободрителна и стимулираща храна. Той е и ще бъде любимо лакомство както за деца така и за възрастни.
2 лъжички какао,3 лъжички захар, 1чаша вода, 50 грама сметана
Приготвя се горещо какао, оставя се да се охлади и се налива в чашите.Прибавя се сметаната, разбита с малко захар на пухкава смес. Поръсете със щипка канела.
Какао, мляко и сладолед
2 лъжички какао, 2 лъжички захар, 2 супени лъжици прясно мляко, 1 топка сладолед, бишкоти
Приготвя се горещо какао,охлажда се и се налива във висока чаша. Прибавя се свареното и изстудено мляко. Разбърква се добре. Отгоре се поставя сладоледът.
Поднася се с бишкотите.
Споделете вашата рецепта с какао, питие или сладкиш?
Прочетете още: