КАКАО

любими напитки
Мексиканците наричали какаото - теоброма, божествена храна. Когато Испанците завладели дворците на Монтесума, намерили там огромни складове с какаови зърна. От тях се приготвяло любимото питие на императора - чоколатъл.Това била какаова напитка с ванилия и подправки, гъста като мед. Чоколатъл консумирали само благородниците. След като какаото било пренесено в Европа, някой аптеки го продавали като укрепващо средство.Високото съдържание на мазнини отличава какаото от всички останали ободрителни напитки.То има висока калорична и хранителна стойност, поради което трябва да се употребява умерено.Тонизиращото действие на какаото се дължи на съдържанието на кофеин и теобромин. Кофеинът повишава работоспособността а теоброминът спомага за възтановяване на физическите сили, при големи физически напрежения (напр. спорт) и при усилен умствен труд.

Най-популярното изделие от какао е шоколадът. Той има голяма енергийна стойност, а наличието на теобромин и кофеин го правят великолепна, ободрителна и стимулираща храна. Той е и ще бъде любимо лакомство както за деца така и за възрастни.

Какао със сметана

2 лъжички какао,3 лъжички захар, 1чаша вода, 50 грама сметана

Приготвя се горещо какао, оставя се да се охлади и се налива в чашите.Прибавя се сметаната, разбита с малко захар на пухкава смес. Поръсете със щипка канела.

                         Какао, мляко и сладолед

 2 лъжички какао, 2 лъжички захар, 2 супени лъжици прясно мляко, 1 топка сладолед, бишкоти

Приготвя се горещо какао,охлажда се и се налива във висока чаша. Прибавя се свареното и изстудено мляко.  Разбърква се добре. Отгоре се поставя сладоледът.
Поднася се с бишкотите.


Споделете вашата рецепта с какао, питие или сладкиш?     
                                                                                                                           

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers