Историята на кафето

любими напитки-кафе
В едно предание се разказва за етиопския овчар Каади.Овчарят забелязъл,че козите, които пасял по склоновете на планината, ставали активни и възбудени, когато се хранели с плодовете на един диворастящ храст. Веднъж Кадди вкусил от тези плодове и се почувствал бодър и силен. И така според преданието козата е причина да се открие кафето.

През VІІ век кафето е пренесено от Африка в страните на арабите. В началото на 16век е станало истинска страст на арабските мюсюлмани. Тогава религиозните фанатици го обявили за дяволско питие и кафето било забранено.
Но омаята на кафето била толкова силна, че нищо не било в състояние да го спре. По същото време, кафето преминало и в Турция. В Истамбул се появили първите заведения, наречени кафенета. Кафенетата били любимо място за среща на хора от различни възрасти и с различни интереси. В приятна обстановка, сред приятели се водели оживени разговори и горещи спорове.  Кафето било приготвяно и поднасяно по специален начин познат като "кафе ала турка".  Приготвяло се в медно джезве, на слаб огън от дървени въглища. То трябвало да кипва бавно, за да образува отгоре каймак. Турците го пиели бавно, на малки глътки с кеф.
 В кафенетата хората говорели за политика, издигали лозунги против деспотичната власт. Султанът научил това и се обявил срещу "дяволската напитка", издал заповед да затворят всички кафенета. Вечерта след излизането на заповедта голям патрул излязъл на проверка. Били заловени доста кафеджии и клиенти,които били заклани.
 Това предизвикало недоволството на хората, те се  разбунтували, започнали да пишат лозунги по сградите, издавали позиви срещу султана, накрая забраната била отменена а кафенетата отново отворили врати.
В средата на 17век кафето проникнало в Европа. Открили се първите кафенета във Венеция, Лондон, Париж.
Така кафето понякога възхвалявано и обичано, понякога отричано и забранявано, станало най-употребяваната напитка с ободряващо действие. Споделете обичате ли кафе и защо?

1 коментара:

  • доставка на кафе says:
    петък, декември 12, 2014

    Много ви благодаря за тази интересна статията, която сте ни написали.Кафето е една напитка без която много хора сутрин не могат както и през самият ден.Явно в него има някакви наркотично действие на организма и се пристрастява човек.Радвам, се че разбрах къде е ръгнало.Има какви ли не обича с него и традиции и начини на пиене, че човек може цяла книга да напише за него.

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers