pub-1860989905298420 Откъде идва кафето? | Рама

Откъде идва кафето?

любими напитки-кафе
В едно предание се разказва за етиопския овчар Каади.Овчарят забелязъл,че козите, които пасял по склоновете на планината, ставали активни и възбудени, когато се хранели с плодовете на един диворастящ храст. Веднъж Кадди вкусил от тези плодове и се почувствал бодър и силен. И така според преданието козата е причина да се открие кафето.

През VІІ век кафето е пренесено от Африка в страните на арабите. В началото на 16век е станало истинска страст на арабските мюсюлмани. Тогава религиозните фанатици го обявили за дяволско питие и кафето било забранено.
Но омаята на кафето била толкова силна, че нищо не било в състояние да го спре. По същото време, кафето преминало и в Турция. В Истамбул се появили първите заведения, наречени кафенета. Кафенетата били любимо място за среща на хора от различни възрасти и с различни интереси. В приятна обстановка, сред приятели се водели оживени разговори и горещи спорове.  Кафето било приготвяно и поднасяно по специален начин познат като "кафе ала турка".  Приготвяло се в медно джезве, на слаб огън от дървени въглища. То трябвало да кипва бавно, за да образува отгоре каймак. Турците го пиели бавно, на малки глътки с кеф.
 В кафенетата хората говорели за политика, издигали лозунги против деспотичната власт. Султанът научил това и се обявил срещу "дяволската напитка", издал заповед да затворят всички кафенета. Вечерта след излизането на заповедта голям патрул излязъл на проверка. Били заловени доста кафеджии и клиенти,които били заклани.
 Това предизвикало недоволството на хората, те се  разбунтували, започнали да пишат лозунги по сградите, издавали позиви срещу султана, накрая забраната била отменена а кафенетата отново отворили врати.
В средата на 17век кафето проникнало в Европа. Открили се първите кафенета във Венеция, Лондон, Париж.
Така кафето понякога възхвалявано и обичано, понякога отричано и забранявано, станало най-употребяваната напитка с ободряващо действие.



 Споделете обичате ли кафе и защо?

              Прочети още:
                     Обувките отразяват . . .
                          Дънките, вечно модерни

                           Коя е родината на чая?  

                           Козметичните кремове . . .
                                                                                                                                                                                                       Мъжките навици показват ...

                           Какао

                           Кой е любимият ти цвят



                      

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers