pub-1860989905298420 Свети Василий | Рама

Свети Василий


  • На 1 януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики.
    На днешния ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

    Свети Василий е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател.
    Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев". Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.
    На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.
    Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност.
    Особено характерен обичай за този първи ден от годината е сурвакането. Tо включва обредно обхождане на селището и посещение на домовете от група сурвакари, които са ергени или деца. Сурвакарите поздравяват домакините, пожелават им здраве и благополучие. Сурвакарите носят със себе си пръчки от дрян  украсени според местната традиция. Дрянът в традиционната култура се осмисля като символ на здраве, сила и младост. Рано сутринта на Нова година, преди дружината да тръгне на обиколка из селището те сурвакат (удрят с пръчка по гърба) домашните си и изричат благословия за здраве и плодородие, като започват от най-възрастния. Сама по себе си сурвачката няма обредно-магически качества и сила тя ги придобива в ръцете на сурвакарите.

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers