Свети Василий


 • На 1 януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики.
  На днешния ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

  Свети Василий е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател.
  Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев". Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.
  На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.
  Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат в цялата етническа територия на българите. Отличава се с богата празнична обредност.
  Особено характерен обичай за този първи ден от годината е сурвакането. Tо включва обредно обхождане на селището и посещение на домовете от група сурвакари, които са ергени или деца. Сурвакарите поздравяват домакините, пожелават им здраве и благополучие. Сурвакарите носят със себе си пръчки от дрян  украсени според местната традиция. Дрянът в традиционната култура се осмисля като символ на здраве, сила и младост. Рано сутринта на Нова година, преди дружината да тръгне на обиколка из селището те сурвакат (удрят с пръчка по гърба) домашните си и изричат благословия за здраве и плодородие, като започват от най-възрастния. Сама по себе си сурвачката няма обредно-магически качества и сила тя ги придобива в ръцете на сурвакарите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers