Никола, Николина, Николай,Нина,Никулета ... Бъдете здрави и благословени!
На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците, рибарите, търговците и банкерите. 6 декември е датата на която през 343г. умира светеца, роден в град Патара, днешна Мала Азия, в заможно семейство. Водил добродетелен и аскетичен живот от дете, по-късно се отказал от материалните облаги и раздал средствата си на бедните. Светецът е владетел на реките и моретата, на Никулден моряците не трябва да плават за да отдадат почит на светеца-покровител.
В България по традиция на Никулден рибарите приключват есенния риболов и принасят последния улов в жертва на Св.Никола.
Празника се чества и по домовете. По традиция на трапезата се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран. Освен рибата на трапезата се поставят също обреден хляб- никулденски кравай, както и постни ястия като варена царевица, жито, постни сарми, чушки и боб.
Рибата е символ на изобилието, поставете люспа от никулденския шаран в портмонето си, за да ви донесе изобилие.
Празника по света
В Холандия, нощта срещу 6 декември е време за раздаване на подаръци. Малките деца поставят обувките си до комина и пеят песни. На сутринта намират играчки и сладкиши.
Във Франция децата също вярват, че сутринта на 6 декември св.Николай им носи подаръци. И в други страни,
като Италия,Хърватска, Чехия, Словакия, Полша, той се тачи като защитник на децата и им носи подаръци.
В Испания, светецът е покровител на Университета във Валядолид, съществуващ от Средновековието.
В Португалия светецът се почита като покровител на учениците чрез серия от празненства наречени Николинас.
В Гърция е покровител на моряците. На 6 декември се организират празненства на борда на всички кораби.
Празнична рецепта- пълнен шаранПРОДУКТИ:
1 Шаран - около 2 кг. Смес за намазване на шарана: 1 с.л. олио;2-3 ч.л. червен пипер;1 ч.л.сол (но,зависи от големината на рибата);черен пипер; Плънка: 3 големи глави лук;200 гр. гъби;1 морков ;3 кисели краставички 5-6 черни маслини;5-6 зелени маслини;100 гр. орехи;1 дафинов лист;2 зърна бахар;1 с.л. нарязан кервиз;100 мл. бяло вино;1 лимон;1-2 домата;
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистете шарана, намажете от вън и от вътре, със сместа за намазване.
Подготвя се плънката:
Лука се нарязва на полумесеци, гъбите на филийки, а моркова на кръгчета. Задушават се и след като омекнат се прибавят киселите краставички нарязани на кръгчета, маслините на шайби, орехите нарязани на едро, дафиновия лист, бахара, нарязания кервиз и виното.С така приготвената смес се пълни рибата. Слага се в тавата, в която ще се пече, а ако има останала смес от плънката се слага около рибата. Рибата се забожда на няколко места със клечки за зъби,.Преди да се сложи да се пече се слагат тънки резенчета лимон - наподобяват големи люспи на рибата, а върху плънката около шарана се нареждат тънки резени домат. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за около 30 минути.