pub-1860989905298420 Хармония | Рама

Хармония


С какво трябва да се справим, за да живеем в хармония и да се радваме на живота?
  • Съпротивата.                                                                                                                     Съпротивата срещу това, което Е, най-силно замърсява вътрешното ни пространство и нарушава душевното равновесие. Съпротивата създава в нас постоянно напрежение и вътрешна борба, която ни измъчва и действа като бавно действаща отрова.
Помислете си – страдате ли че животът ви не протича така, както ви се иска, дразнят ли ви хората около вас, ненавиждате ли мястото, където живеете или работите? А коя е причината за това?
Ние си мислим че обстоятелствата и хората около нас са причина да не се чувстваме добре, но всъщност истинската причина е нашата реакция.
Представете си например че колегите в работата ви дразнят, държат се лошо към вас, не ви оценяват и непрекъснато ви манипулират. Всеки ден обаче вие отивате на омразното място, не правите нищо различно, а само проклинате съдбата си и трупате в себе си негодувание.
И какво постигате с това? Вашето негодувание не променя държанието на колегите ви към вас, не им дава урок, нито ви кара да се чувствате по-добре.
С този гняв вие само наказвате себе си, предизвиквате конфликт между външното и вътрешното.
Може би ще кажете че нямате избор. Напротив- имате. Винаги имате избор!
Не казвам, че трябва да потискате гнева си. В никакъв случай! Нормално е да не ви харесва подобно отношение и това да предизвиква във вас негодувание. Но тогава направете нещо – вземете някакво решение.
Начинът за справяне със ситуациите, предизвикващи съпротива и негативни чувства у нас е много простичък. Аз го открих в книгите на Екхарт Толе и често си го напомням:
„Ако намирате своето „тук и сега“ за непоносимо и то ви прави нещастни, имате три възможности; да се махнете от ситуацията, да я промените или да я приемете напълно. Ако искате да поемете отговорност за живота си, трябва да изберете един от тези три варианта, и то веднага. След това приемете последствията. Без оправдания. Без негативизъм. Без психическо замърсяване. Поддържайте чисто вътрешното си пространство.“
Ако не можете по никакъв начин да напуснете ситуацията или да я промените, то тогава я приемете. Осъзнайте колко безсмислено е да се гневите срещу това, което вече съществува. Да приемете ситуацията не означава че няма да се опитате да я промените след време, но в този момент тя е такава, каквато Е. Какво по-глупаво от това да терзаем себе си, да се ядосваме и да хабим цялата си енергия в борба срещу нещо, което е факт, да превръщаме във враг настоящето?
Както казва Екхарт Толе – или трябва да направим нещо, или да приемем напълно и безрезервно ситуацията. Всичко останало е лудост.
Изумително е как когато човек приеме напълно ситуацията, изведнъж усеща лекота, чувство на освобождение и вътрешен покой. Вече няма гняв, обвиняване, самосъжаление, няма борба. И вие сте свободни. 
А именно, когато действаме от това състояние на душевен покой и свобода, светът сякаш става по-дружелюбен и приветлив.
Екхарт Толе казва:
„Каквото и да съдържа настоящето, приемете го така, сякаш че сами сте го избрали. Винаги работете с него, не против него. Направете го свой приятел и съюзник, а не враг. Това ще промени чудотворно целия ви живот.“
  • Прошката.
Наскоро четох история за една учителка, която решила да постави на учениците си интересна задача.
Учителката казала на децата да си помислят и да си спомнят имената на всички хора, на които не могат да простят и които мразят. След това за всеки човек да вземат по един картоф и да издълбаят името му на кората. Учениците трябвало да съберат тези картофи в една торба и да ги носят навсякъде със себе си в продължение на една седмица.
На следващия ден някои деца донесли торби с по 2-3 картофи, а на други торбите им били пълни. Както било според задачата, учениците извършвали обичайните си занимания, влачейки със себе си денонощно, ден след ден торбите с картофите. Колкото повече време минавало, толкова повече им натежавало. Скоро картофите започнали да се развалят и да вонят отвратително. Но децата продължавали да мъкнат тежкия си миризлив товар и на училище, и когато излизат с приятели, и когато се хранят, и когато гледат телевизия, и когато си почиват…
Урокът, които трябвало да научат от тази необичайна задача е, че когато отказваме да простим, ние всъщност мъкнем със себе си тежък товар, който с времето става все по-тежък, а смрадта от омразата и негативните чувства в нас се разраства, превзема цялото ни тяло като ни задушава и отравя.
Затова- пуснете този тежък товар! Освободете се от чувствата, които ви измъчват. Помнете, че прошката е заради самите вас. Прощавайки вътрешно на хората, които са ви наранили по някакъв начин, вие се освобождавате от тежко бреме и преставате да се възприемате и държите като жертва.
В противен случай винаги ще бъдете в плен на тези хора. Само прошката ще ви направи свободни и независими.
Да простите не означава че външно не трябва да предприемате никакви действия. Разбира се, всеки трябва да поеме отговорност за своите постъпки.
Но аз говоря за чисто вътрешен акт, който да ви освободи от мъчителните, саморазрушителни чувства.
  • Чувството за вина.
Чувството за вина е силно разяждащо чувство. От него човек може да се разболее. Не случайно хората се изповядват и като получат опрощение, се освобождават.
Ако сте направили нещо, от което се чувствате виновни и не ви лови сън от вътрешно терзание, направете нещо- идете при човека, който сте наранили, поискайте прошка, кажете му истината.
Ако вършите нещо, което ви кара да изпитвате вина и ви измъчва, спрете да го правите.
В повечето случаи, за да се освободите от чувство за вина, трябва самите вие да си простите. Всеки прави грешки, никой не е идеален. Но грешките са най-добрите ни учители. Помнете че вие сте правили най-доброто, което сте могли в този момент. Простете си и продължете напред.
  • Раздвоението.
Вътрешното раздвоението нарушава хармонията и създава стрес в живота ни. Това са случаите, когато дълго се колебаем какво решение да вземем, когато отлагаме разрешаването на даден проблем, когато се разкъсваме в усилията си да угодим на всички, когато се налага да лъжем за нещо и т. н.
За да бъде спокоен и свободен, човек трябва да има ясна позиция и да действа веднага.
Не отлагайте разрешаването на проблемите. Заемете се с тях още сега. Помнете че няма правилни и грешни решения, единственото грешно решение е когато не взимате решение, а отлагате.
Ако сте „между чука и наковалнята“ в нечии взаимоотношения и сте се превърнали в помирител на двама човека, на които държите, оставете ги да се разберат самите те и не позволявайте да ви намесват в техните спорове. Не е нужно да заемате страна или да бъдете адвокат на всеки от тях.
Освободете се от товара вие да оправяте всичко.
Ако ви измъчва някоя лъжа, която ви се е налагало да поддържате, то съберете смелост и кажете истината. Знам, че ще ви е трудно, но когато го направите, вие ще усетите как сякаш камък пада от сърцето ви.
 Да бъдеш в хармония със себе си и света означава именно това- да бъдеш свободен
    
                              ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ :
                                                      ЗАКОНЪТ НА ПРИВЛИЧАНЕТО
                                                       УСПОКОЕНИЕ И ЩАСТИЕ
                                                       ХАРМОНИЯ
                                                       КАК ДА ЖИВЕЕМ

                                                       ТАЙНИТЕ НА ЩАСТЛИВИТЕ ЖЕНИ   
                                                       ЗА КЪДЕ БЪРЗАМЕ 
                                                      Чаша кафе
                                                       Може ли да се лекуваме с мисли?
                                       

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers