Готови ли сте за брак?За да си отговорите на този въпрос, трябва да прецените своето икономическо, психологическо, емоционално и физическо състояние.
Готови ли сте да посрещнете икономически брака. Финансовите притеснения опъват нервите, създават лоши настроения, гневни изблици, докато бракът рухне. За тези, които не могат да си осигурят основният жизнен стандарт, е по-добре  да останат сами. Старата поговорка гласи „Когато бедността влезе през вратата, любовта си отива през прозореца.”                                 Също е вярно, че по- високият доход не е залог за по-голямо щастие. От значение са уменията на партньорите , да се справят със социалните и икономически трудности. Могат да се примирят с по-нисък стандарт на живот; могат да изчакат с децата или да имат по-малко деца.Брачната двойка трябва да има подходяща информация относно семейното планиране и методите за контрол над раждаемостта.
Психологическа готовност. Това предполага взаимно пренастройване, при което партньорите се научават да съобразяват личните си навици и поведение, един към друг и проектират съвместно бъдеще. Необходимо е да се създаде атмосфера на близост и взаимно доверие. Първите няколко години от брака са критични, всеки от партньорите трябва да свикне с темперамента на другия. Необходими са внимание, толерантност,проява на разбиране.                                     Ако и двамата са егоисти, ако искат да се налагат, ако са избухливи и необщителни, бракът им е обречен. Ако се доверяват повече на майките си или други членове от семейството, ако предпочитат да прекарват повече време с приятели и колеги, ако нямат грижа един към друг, бракът им е обречен.
Емоционална готовност .Повечето от нас в душата си са емоционално нестабилни хлапета или тинейджъри. Да бъдеш зрял, означава да си пораснал. Не само физически, но също и емоционално и духовно. Да разсъждаваш, да съзнаваш последиците от своите постъпки, да си предвидлив и съпричастен.Емоционално зрелият човек е различен от детето. Детето реагира емоционално и инстинктивно. Зрелият постъпва съзнателно и обмислено, умее да се приспособява към живота, да бъде силен и отговорен.
Физическа готовност.Физическото здраве трябва да бъде известно на другия.За физически здравия човек е по-лесно да бъде весел и любезен.Готови ли сте да се съобразявате с болестта на любимия? Може мъжът да е боледувал от скарлатина и да страда от камъни в бъбреците.Жената може да е преживяла операция на матката.Може да съществува проблем, който им пречи да имат деца. Това не прави случая безнадежден, но всички тези теми- здраве, родова способност, наследствени съображения, трябва да бъдат обсъдени и приети преди брака. Може да ви се стори странна идеята за медицински преглед преди брака, но това може да спести недоразумения и конфликти.
0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers