pub-1860989905298420 КОЛЕДА | Рама

КОЛЕДА



Денят на Христовото раждане не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. Църковните отци приемат 25 декември като най-подходящата дата на  Рождество Христово. Датата 25 декември има особено значение, на този ден народите от Африка, Азия и Европа са празнували раждането на своите богове. В този ден са вплетени преклонението пред големия природен кръговрат, завършването на един природен цикъл и раждането на света отново, завъртането на слънцето и на деня към светлина и с новата вяра за раждането на духа, поглеждането към истината и светлината.
С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера. Той предлага един по-съвършен път: на земно щастие и живот- свобода от грях, смърт, и тъмнина, път към душевен мир и радост; увереност за бъдеще и надежда.Той ни призовава да сменим старият живот „Око за око, зъб за зъб” с  мир и любов, за един по-щастлив живот между хората. Затова преди да се съберем на празничната трапеза, нека се сетим за наши самотни,болни или бедни  роднини, познати и непознати. Нека зарадваме някого с нещо. Нека почувстват топлината и нашата любов.Хубаво е тези празници да бъдат импулс за добро,да ни подсещат че любовта е най-великото чувство във вселената.   
                                                        * * *  

Тиха нощ, свята нощ. Има поверие, че в полунощ на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. 
 На Коледа всеки човек може да си пожелае нещо, защото поверието е, че на Коледа пожеланията се сбъдват. 
 На Бъдни вечер се извършват и различни гадания. На масата трябва да има купа с орехи.Всеки си взема по един орех. Ако орехът след счупване е пълен, притежателят му няма да боледува през годината.
 Може да организирате гадание за семейството. В дълбока купа или тенджера поставете различни предмети- от камък, злато, сребро. Покрийте с кърпа, всеки по ред  затваря очи,бърка в купата и избира предмет. Златото е за богатство, среброто за добър живот, дървото или камъка са за бедност, пръстенчето показва любовна връзка, синджирчето – грижи, обеците- клюки а гривната показва, че през годината ще имате много работа.
И въпреки изтегления късмет най-важни са надеждата, топлината и любовта които раздаваме.
Весели празници, мир и любов!

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers