Копривата - първият пролетен дар!


Природата ни помага да възстановим силите си след зимата с първите си пролетни дарове. Един от тях екопривата. Тя е безценна за организма със съдържанието на редица ценни елементи, като: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини и мравчена киселина. Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки. За това Мария Требен казва

„Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен Коприва…”Въоръжете се през пролетта с ножица и ръкавици и се отправете към необятната Божия природа! Голяма радост е човек сам да си набере коприва под Божието свободно небе. Опитът сочи, че колкото по-прясно се употреби тя, толкова лечебният успех е по-голям. Мислете обаче и за зимен запас, за който най-добре е да берете майска коприва. Радвайте се, че можете сами да направите нещо за здравето си! 

Копривата помага при пясък в бъбреците и пикочния мехур.Често пъти бъбречните заболявания се съпровождат от силно главоболие
Копривата е най-доброто  кръвопрочистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда, се препоръчва особено при пролетно разтоварване.
В народната медицина чаят от коприва се препоръчва като продължаващо седмици лечение при болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, та даже и при тумор на далака, при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, при стомашни спазми и язви, чревни язви и белодробни заболявания. За да се извлекат полезните вещества, чаят само се запарва. Чай от коприва се пие през цялата година – всеки ден по една чаша за профилактика. Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални екстременти.
На определена възраст вече се намалява количеството желязо в организма. Вследствие на това се появяват състояния на умора и отпадналост, човек се чувствува стар и по-малко трудоспособен. В този случай може да се използува с много голям успех съдържащатажелязо прясна коприва. Тя ни помага да преодолеем това критично състояние. След лечение с коприва човек започва сравнително бързо да се чувствува физически по-добре, възвръщат се енергията и творческите му сили, а и външно той видимо разцъфва.
Копривата отстранява предразположеността към заболявания и помага при подагрични и ревматични болести.
Приложения:
Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Четириседмично лечение с чай от младите леторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента след втората коситба, когато те се покажат отново навсякъде. Сутрин на гладно, половин час преди закуска, една чаша и през деня още една до две чаши на глътки. Даже и сутрешният чай трябва да се пие на глътки, за да се усили действието му.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers