Защо да се пости?

На прага сме на големите великденски пости. Като светски хора сме се откъснали отдавна от църквата и нейните традиции, но все пак някой ги спазват. Причините поради които хората постят са най-различни. Някой се стремят да запазят християнската традиция, други се включват с желание да се пречистят от натрупаните токсини, да се освободят от излишните килограми или лоши навици. Каквито и да са мотивите, усилието за физическо и духовно пречистване е  изпитание на духа  и ако го приемете, със сигурност ще изпитате хармония със себе си. Дали ще последвате постите от някакви религиозни съображения, или за да пречистите тялото и духа си, тези периоди на пост и въздържание  не са случайно заложени в  народната ни традиция. Чист ум, чисто тяло, храмонични мисли, емоции и дела. За да те подготвят за новото раждане на Христа - вътре в сърцето ти. Колко символика, мъдрост и уместност във едни пости...
Аз отдавна съм се убедила в ползите от вегитарианската диета и тя е основната в моето меню, какво ще изберете вие - си е ваш избор. Но не пречи да си дадете почивка от обичайният режим на хранене. Понеже пристрастените към месоядното хранене често се шокират в такива моменти и казват "Ама какво да ям сега - само картофи и ориз ли?" - Може да се каже, че вегитарианската кухня предлага достатъчно на брой вкусни рецепти, стига да са сготвени с любов и желание.  Да ви е сладко и хармонично!

А пък някой, ако иска да се прероди с един килограм жито, ябълки и орехи може да приложи житният режим, луната намалява следващата седмица!
 Житният режим трае десет дни и през времетраенето му е необходимо да се пие много вода. Препоръчва се дневно над литър и половина топла, преварена вода, която сама по себе си има силнопречистващо и енергизиращо действие.
Изяжда се всеки ден по 100 гр. жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да бъде поне омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат се приемат до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно.
                                        ЖИТЕН РЕЖИМ
Житният режим трае 10 дни. На десетия ден се отпоства със супа, която се приготвя по следния начин: в литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа, накрая се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за деня, евентуално същото количество и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене като в следващите дни се включват най-напред плодове, прости растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза“ - може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат като се изпият една-две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.
В справочната литература можем да прочетем за хранителния състав на житото следните данни:
В 100 гр. пшеница се съдържат: белтъци - 12,1 гр., въглехидрати - 69,1 гр., мазнини 1,7 гр. , целулоза - 2,0 гр., калории - 349.
Витамини и минерали в мг %:
Вит. В1 - 0, 48; Вит. В2 - 0,14; Вит. Е - 3,20; Вит. РР - 5,10; Натрий - 7,8; Калий -502; Калций - 43,7; Магнезий - 173,0; Желязо - 3,3; Фосфор - 406,0.
Известно е още, че пшеничените зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.
Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид вит. Е, магнезий, фосфор, тиамин (вит. В1), цинк.
При меленето на житото люспата и зародиша се отстраняват и остава само ендоспермът, който се състои главно от въглехидрати, белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.
                         

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers