Лечебните свойства на кайсиите

Кои са лечебните свойства на кайсиите?

Пресните кайсии съдържат 305 мг% калий, а сушените – до 1717 мг%. Това прави плодовете много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг% магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.
За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 ч . ч. айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.
Рак
Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени. В книгата си “Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак”, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина(В17). Кюран  се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала.
Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.
Анемия
Кайсиите съдържат 1,4 мг% желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта в кайсиите.
Стомашни заболявания, язва, гастрит и запек
Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 г ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация.
За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.
Простудни заболявания – кашлица, бронхит, ларингит, трахеит
Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Той се консумира 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг% витамин С.
Влошено зрение
Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А, необходим за доброто зрение.Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация,  която е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.
Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.
Остеопороза
Кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций – 73 мг/100 гр., което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопороза.
Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден.
Подсилване на мозъчната дейност
Високото съдържание на фосфор (21,1 мг%) и магнезий ((8,3 мг%) прави кайсиите ценни за активната работа на мозъка. Калцият в плодовете (23,1 мг%) пък се препоръчва за нормалната нервно-мускулна възбудимост. В кайсиите има много витамини от група , които ни пазят от депресия и безсъние. Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване, подобрява качеството на паметта.
Заздравяване на рани
Лечебните свойства на кайсиите включват и по-бързото заздравяване на рани и за облекчаване на възпалени участъци от кожата. За целта трябва да се смеси меката част на 3 кайсии с 1 с. л. сметана и 1 с. л. зехтин. Сместа се поставя на поразените места и трябва да престои 3,5 часа.
Специалистите по хранене предупреждават диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза да бъдат внимателни с консумацията на кайсии. В големи количества, заради високото си съдържание на захар, те могат да бъдат противопоказни. Трябва да сме предпазливи и със суровите кайсиеви ядки – те съдържат токсично вещество и затова на един прием не трябва да се консумират повече от 20 г ядки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers