pub-1860989905298420 Как се гради положителна карма? | Рама

Как се гради положителна карма?



  • Вместо да се поддаваме на негативни реакции - като позволяваме на кармичните нагласи да ръководят нашето поведение,  бихме могли да спрем за миг да изберем противоотровата на отрицателната емоция.
    Ако някой ни е ядосан и у нас се надигне ГНЯВ, противоотровата е СЪСТРАДАНИЕ.  Щом осъзнаем, че човекът, който ни ядосва, е играчка в ръцете на собствената си обусловеност  и страда от стесняване на съзнанието, да се изпълним със състрадание и да  отхвърлим негативните реакции. Така, прекрояваме своето бъдеще положително.
    Това ново ответно действие оставя положителна кармична следа; посели сме семето на СЪСТРАДАНИЕТО.Така, упражняването на добро, все повече ни приучава да реагираме на света – по друг начин и в един момент откриваме, че се сблъскваме,  с по-малко гняв извън и вътре в себе си.

    ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЕМОЦИИТЕ
    Най-добрата реакция, по отношение на отрицателната емоция, е да ѝ позволим да се самоосвободи, като останем в състояние на НЕРАЗДВОЕНА ОСЪЗНАТОСТ, отърсени от всички привързаности. Ако успеем да направим това, емоцията минава през нас като птица на небето: от нея не остават никакви следи.
    В този случай, кармичното семе се проявява - под формата на емоция, мисъл, физическо усещане, или вътрешен импулс към определен тип поведение, - но тъй като не му отговаряме с желание, или нежелание, не се създава семе за бъдеща карма.
    Всеки път, когато постигнали ОСЪЗНАТОСТ, позволяваме на завистта да се породи и разтвори, без да ставаме нейна жертва, или да се опитваме да я потиснем, отслабва кармичната ни нагласа да проявяваме завист. Липсва действие, което да я заздрави. Така, ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЕМОЦИИТЕ прерязва карма, в самия ѝ корен. Все едно горим кармичните семена, преди да им се удаде да наплодят нови беди.
    Въпреки че ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЕМОЦИИТЕ е най-добрата реакция, тя е труднопостижима, когато практиката не е достатъчно напреднала и устойчива. Но независимо от нейното ниво, всеки би могъл да реши да спре за миг, щом усети, че у него се надига емоция, да я анализира в себе си и да избере възможно най-правилното действие. Всички сме способни да се научим как да притъпяваме силата на импулса, на кармичните навици. Можем също да приложим разсъдъчен трик, като си напомняме, че преживяваната в момента емоция е само сбъдване на предишни кармични следи. Тогава, навярно в по-малка степен ще отъждествяваме себе си с емоциите, или с гледните точки и ще съумеем да се избавим от позицията на самоотбрана.
    Колкото повече се разхлабва възелът на емоциите, толкова по-слабо усещаме своята самоличност и границите ѝ се разширяват. Възможно е да изберем по-положителна реакция и да посеем семената на положителна карма. Но и в този случай важното е да го направим, без да потискаме емоциите. Когато пораждаме състрадание, трябва да се отпускаме, а не да потискаме строго гнева в себе си, опитвайки се да мислим добро.

     Като се учим да реагираме по-положително на житейските ситуации, ние променяме кармичните следи и развиваме качества, които внасят положителни промени, в този живот. Щом осъзнаем по-ясно, че всяко преживяване, без значение колко незначително и съкровено е, си има следствие, можем да се възползваме от това разбиране и да променим своя живот и своите сънища."

    Из: "Тибетска йога на съновиденията и съня" ,               Тензин Уангял Римпоче                                                      
      ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ :
                                                          ЗАКОНЪТ НА ПРИВЛИЧАНЕТО
                                                           УСПОКОЕНИЕ И ЩАСТИЕ
                                                           ХАРМОНИЯ
                                                           КАК ДА ЖИВЕЕМ

                                                           ТАЙНИТЕ НА ЩАСТЛИВИТЕ ЖЕНИ   
                                                           ЗА КЪДЕ БЪРЗАМЕ 
                                                          Чаша кафе
                                                           Може ли да се лекуваме с мисли?
                                           

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers