Как се гради положителна карма? • Вместо да се поддаваме на негативни реакции - като позволяваме на кармичните нагласи да ръководят нашето поведение,  бихме могли да спрем за миг да изберем противоотровата на отрицателната емоция.
  Ако някой ни е ядосан и у нас се надигне ГНЯВ, противоотровата е СЪСТРАДАНИЕ.  Щом осъзнаем, че човекът, който ни ядосва, е играчка в ръцете на собствената си обусловеност  и страда от стесняване на съзнанието, да се изпълним със състрадание и да  отхвърлим негативните реакции. Така, прекрояваме своето бъдеще положително.
  Това ново ответно действие оставя положителна кармична следа; посели сме семето на СЪСТРАДАНИЕТО.Така, упражняването на добро, все повече ни приучава да реагираме на света – по друг начин и в един момент откриваме, че се сблъскваме,  с по-малко гняв извън и вътре в себе си.

  ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЕМОЦИИТЕ
  Най-добрата реакция, по отношение на отрицателната емоция, е да ѝ позволим да се самоосвободи, като останем в състояние на НЕРАЗДВОЕНА ОСЪЗНАТОСТ, отърсени от всички привързаности. Ако успеем да направим това, емоцията минава през нас като птица на небето: от нея не остават никакви следи.
  В този случай, кармичното семе се проявява - под формата на емоция, мисъл, физическо усещане, или вътрешен импулс към определен тип поведение, - но тъй като не му отговаряме с желание, или нежелание, не се създава семе за бъдеща карма.
  Всеки път, когато постигнали ОСЪЗНАТОСТ, позволяваме на завистта да се породи и разтвори, без да ставаме нейна жертва, или да се опитваме да я потиснем, отслабва кармичната ни нагласа да проявяваме завист. Липсва действие, което да я заздрави. Така, ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЕМОЦИИТЕ прерязва карма, в самия ѝ корен. Все едно горим кармичните семена, преди да им се удаде да наплодят нови беди.
  Въпреки че ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЕМОЦИИТЕ е най-добрата реакция, тя е труднопостижима, когато практиката не е достатъчно напреднала и устойчива. Но независимо от нейното ниво, всеки би могъл да реши да спре за миг, щом усети, че у него се надига емоция, да я анализира в себе си и да избере възможно най-правилното действие. Всички сме способни да се научим как да притъпяваме силата на импулса, на кармичните навици. Можем също да приложим разсъдъчен трик, като си напомняме, че преживяваната в момента емоция е само сбъдване на предишни кармични следи. Тогава, навярно в по-малка степен ще отъждествяваме себе си с емоциите, или с гледните точки и ще съумеем да се избавим от позицията на самоотбрана.
  Колкото повече се разхлабва възелът на емоциите, толкова по-слабо усещаме своята самоличност и границите ѝ се разширяват. Възможно е да изберем по-положителна реакция и да посеем семената на положителна карма. Но и в този случай важното е да го направим, без да потискаме емоциите. Когато пораждаме състрадание, трябва да се отпускаме, а не да потискаме строго гнева в себе си, опитвайки се да мислим добро.

   Като се учим да реагираме по-положително на житейските ситуации, ние променяме кармичните следи и развиваме качества, които внасят положителни промени, в този живот. Щом осъзнаем по-ясно, че всяко преживяване, без значение колко незначително и съкровено е, си има следствие, можем да се възползваме от това разбиране и да променим своя живот и своите сънища."

  Из: "Тибетска йога на съновиденията и съня" ,
  от Тензин Уангял Римпоче 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers