Ден изпълнен със светлина и живот

Утре 21 юни е първият ден на лятото и най-дългият ден от годината. Ден изпълнен с изобилие от светлина и живот - денят на Лятното Слънцестоене
Всички древни култури са почитали този специален момент от Природния кръговрат. Славяните отбелязвали първия ден от лятото с танци и огньове на открито, за да помогнат за усилването на слънчевата енергия. Китайците отбелязвали деня като отдавали почитта си на Ли - китайската Богиня на Светлината и женския слънчев аспект. Друидите (келстките жреци) празнували този ден като сватба между Небето и Земята.
От най-древни времена денят на Лятното Слънцестоене се е смятал за време на вълшебства, като се вярвало, че на него се появяват "зли" духове. За да им попречат хората носели защитни венци, направени от билки и цветя. Закачените над вратата билки прогонвали злите духове. Сложени под възглавницата, билките помагали за хубави сънища и добър късмет. Една от най-силните сред тях е жълтият кантарион. Използва се и до ден днешен за прогонване на депресия и е символ на блестящото Слънчево равноденствие.
Нощта на лятното слънцестоене се нарича 'midsummer’s night'. Това е време за извършване на предсказания и ритуали за здраве. Мистично време, в което силата на магията се увеличава, а феите бродят из нашия свят. Те се появяват, за да отпразнуват този ден с всички същества в гората. Древни поверия гласят, че през тази нощ се "повдига" булото, разделящо царството на духовете, елфите и света на хората. През тази нощ на хората се случват странни неща. Те имат пророчески сънища, a поверието гласи, че каквото се сънува в тази нощ ще се сбъдне!
Празникът на Слънцето е време на много песни, танци, биене на барабани, които продължават през цялата нощ. Огньовете на открито са олицетворение на слънцето и са традиционни за това време на годината!
Запалете ги и вие в сърцата си!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers