Билки против стрес

Тревожното разстройство представлява постоянно притеснение пред заплахата от неизвестното бъдеще, общи фобии или посттравматичен стрес, дори и привидно обстоятелствата на живот в момента да са приемливи и дори добри. Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол - т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора - поради изтощаването на надбъбречната жлеза. 

Предлагаме ви шест билкови алтернативи, които са показали много добри резултати за облекчаване симптомите на стреса и тревожността:

- Жълтият кантарион е може би най-добре известното билково средство против стрес и тревожност. Използва се от векове и е било прилагано за облекчаване на психичните разстройства по време на Ренесанса и викторианската епоха.
Жълтият кантарион е целогодишно цъфтящо растение, чиито екстракти могат да се намерят под формата на капсули, таблетки и тинктури. 

- Кава-кава, или коренът от кава, е полинезийска билка, която се е доказала много ефективна при умерена степен на тревожност. Изследвания са установили, че екстрактът от корен на кава е толкова ефективен колкото фармацевтичните бензодиазепини - например "Валиум" и "Ксанакс", но без потенциалната опасност от странични ефекти или пристрастяване.

- Пасифлората е добре известен и мощен релаксант за нервната система. Популярна е в много страни, одобрена за лечение на нервни разстройства, проблеми със съня и тревожност. Билката съдържа антиоксиданти и по някои данни има още противовъзпалителни и антиракови свойства.

- Свещеният босилек (всъщност съвсем близък родственик на познатия ни босилек) е друга билка с широк обхват от ползи за здравето, сред които и облекчаване на стреса и тревожността. Той се използва от практикуващите аюрведа от над 5000 години. Свещеният босилек е адаптогенна билка, която може да се справи с много фактори, пораждащи стрес.

- Коренът от женско биле (популярен и с другото си име - сладък корен или сладник) помага на тялото да се справи със стресиращи ситуации, да нормализира кръвното налягане и да стимулира работата на надбъбречната жлеза. Също така стимулира черепните и цереброспиналните течности, което помага за успокояването на ума.

- Чай от корен на валериана (дилянка), цвят от лайка и листа от маточина често се използват при безпокойство и безсъние, като действа и при умерен стрес или тревожност и има успокояващо действие. Може да се използва и в комбинация от посочените по-горе билки, ако все още имаме проблеми със заспиването и качеството на съня.0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers