Баба Марта бързала ...Мартеницата е  амулет, който гони злото и привлича доброто.
Традиционната мартеница се изработва от червен и бял вълнен или памучен конец, които се усукват задължително поотделно наляво, след което двата се събират и се усукват надясно.
Белият цвят на мартеницата символизира мъжкото начало, силата,  бялото обозначава непорочността.Червеният цвят пък обозначава женското начало, здравето. Червеното е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Традицията гласи , че щастие и късмет носи онази мартеница, която  е подарена. Мартеницата се носи отляво до сърцето, като гривна или гердан. С мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета.
Мартениците се свалят, когато се види първият щъркел, лястовичка или цъфнало дърво и се завързва на плодно дърво. В някой райони я хвърлят в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече.Някой я поставят под камък и след време по нея се гадае каква ще бъде годината. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна.
Една от легендите гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници, той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на една птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли и я ранили. Въпреки че била ранена, тя пристигната успешно в българския лагер, но белия конец вече бил отчасти червен от кръвта от раната.
На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от болести и уроки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers