Йорданов ден


 • Днес е Богоявление – празник ,който отбелязва кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.
   Йордановден се свързва с представата за кръстената вода и нейната очистителна  сила.

  А кой дар е по-необходим от водата? Понеже с вода се мие всичко, чисти се и се напоява. Водата държи на ръцете си земята, водата ражда росата, освежава цветето и прави да узреят класовете, водата изпълва с влага гроздето и прави по-благ елея, услажда дървото и дава червенина на розата, водата дарява лилията с бели цветове и оцветява теменугата.Без водата не би имало нищо това, което е около нас. Ето тази е ползата от водата, че ни донесе всичко от небесата върху градовете и селата, ала е получила жилище над небесата. 
   Представата, че в нощта на Богоявление водата „спира” и се пречиства, поражда вярата в особените й магически възможности. С богоявленска вода се мият иконите и се полива върху лозята на Трифоновден.
   На Йордановден свещеникът топи кръста във водата  (тя придобива силата на кръстена - светена вода, на небесния слънчев огън) и ръси за здраве. С богоявленска, кръстена вода на Йордановден, Ивановден и Бабинден се къпят обредно младоженци, моми и момци, бабата акушерка, водача на коледарите, именниците – за очистване, прогонване на злите сили, осигуряване на здраве и плодовитост.
  На Йордановден всеки трябва да измие лицето и ръцете си с прясно донесена или светена вода, да пие от нея; да се изкъпе във водата, където е бил хвърлен кръста. С Йордановден са свързани редица гадания, ако хвърленият във водата кръст или китка на свещеника замръзне, това предвещава здраве за хората и голям берекет; ако времето на Йордановден е студено и сухо, това значи плодородна и богата година
  .Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.


  • На този ден имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa...
   ***


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers