Съвършенство


Хората мислят, че могат да се влюбят, само когато срещнат достоен човек - глупости! Никога няма да намерите такъв. Хората смятат, че ще могат да заобичат само когато намерят съвършен мъж или жена - безмислици! Никога няма да намерите такива, съвършена жена или съвършен мъж не съществуват, или ако съществуват, вашата любов изобщо не ги интерисува. Не изисквайте съвършенство, защото така няма да намерите никаква любов. Напротив, ще станете съвсем нелюбещ. Хората, които изискват съвършенство, са много нелюбещи, невротични хора. Дори и да намерят любим или любима, те изискват съвършенсвтво и любовта бива разрушена.
Когато мъж се влюби в жена, или жена в мъж, веднага идват изискванията! Жената почва да настоява мъжът да стане съвършен, просто защото се е влюбил в нея. Сега той е длъжен да бъде съвършен,сега той трябва да захвърли всички недостатъци - просто заради тази жена!Сега той не може да бъде просто човек. Или трябва да стане супермен, или -  измамник. И понеже е много трудно да станеш супермен, ставаш измамник.

Хората почват да се преструват, да влизат в роли, да разиграват игри.
Запомнете, никога не изисквайте съвършенство.Нямате право да изисквате каквото и да било. Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, но не искайте нищо - защото той или тя не е длъжна да ви обича! Ако някой ви обича - това е чудо, изпитвайте трепет пред това чудо!

 Любовта е  естествена като дишането. Когато обичате някого, не започвайте с изискванията; така от самото начало затваряте вратата. Не очаквайте нищо. Ако нещо дойде, почувствайте благодарност. Ако нищо не идва, значи не трябва да идва, и няма необходимост да идва.

 ОШО0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers