Слънчеви лъчи


Време е да заредим слънчевите си батерии и да се „нахраним” със слънце, защото слънчевата светлина прогонва депресиите, укрепва имунната система, костите, подобрява хормоналния статус и ни влияе благотворно в много направления. Добре е склоните към депресии и ставни болки да стават рано и да се възползват от изгрева  и по няколко минути всяка сутрин да гледат в изгряващото слънце.        
                                       По време на изгрева силата на лъчите още не е интензивна и позволява да се гледа с невъоръжено око. Освен всичко, казано по-горе, това е добра гимнастика за очите. Прозрението, че „слънцето е извор на живот”, не се отнася само за растенията. Десетилетията откъсване от природата накараха медиците да се замислят и  лечението със слънце, известно още като хелиотерапия, през 20-те години на ХХ век преживява бум.
След редица изследвания в сферата на фотобиологията се доказа, че светлината, преминаваща през окото, се явява свързващо  звено на много физиологични и психологични процеси в човешкия организъм. Тя контролира биологичния часовник и влияе директно на настроението и самочувствието. Задейства и епифизата, тя влияе цялостно върху обмяната на веществата, мускулния тонус, имунната и нервната система. Дефицитът на слънчева светлина влияе пагубно не само на тялото, но и на духа. Потиснатост, меланхолия и даже депресии зачестяват през зимата и засягат много хора.                                                                                                                                                          Поради недостиг на слънчева светлина мозъкът не успява да изработи достатъчно серотонин – хормона на щастието, за сметка на това се увеличава количеството на хормона на депрeсиите – мелатонин. И резултатът е потиснатост, сънливост и апатия. Освен това учените установяват и повишени нива на основния хормон на надбъбрека – кортизол през зимата, който силно потиска имунната система. Ето и една от логичните причини за простудите през зимата. Цикълът е добре известен на всеки: малко светлина - повишени нива на кортизола - бум на вирусните заболявания, простудите, грипа.                                                                                                                                                             Важна препоръка е минимум 30 минути, а още по-добре един час разходка в бързо темпо – ежедневно и независимо от времето. При това по възможност без очила (ако носят такива), защото стъклото спира част от светлинния спектър.
 Само 15 минути директна слънчева светлина върху кожата принуждават организма да синтезира необходимото количество витамин D3, който предпазва бебетата от рахит, а възрастните от остеопороза. Известно е, че от слънцето добре се повлияват белодробните заболявания, кожните страдания като акне, невродермит, псориазис, витилиго.                                                                                                                                                                 По-рано се смяташе, че слънцето директно убива патогенните микроорганизми. Днес се знае, че слънцето засилва имунната система и тя успява да се справи с болестотворните микроорганизми.                                                                                                                                             И още слънчевата светлина стимулира епифизата. Увеличава се нивото на естрогените при жените, както и синтезът на тестостерон при мъжете и съответно повишава половата им активност. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers