pub-1860989905298420 Грях | Рама

Грях



Живял един престъпник. Един ден той се замислил за смисъла на живота си и решил да го промени.  Отишъл в Голямата планина, където живеели мъдреците, да поиска съвет. Намерил един възрастен мъдрец. Разказал му живота си и казал, че иска да получи опрощение за греховете си и да заживее праведно, но не знае как да стане това. Мъдрецът го посъветвал:
- Намери нива на кръстопът. Направи си колиба, заживей в нея, а на нивата всяка година сади бостан. Раздавай на всеки пътник, който мине, по една диня, да си разкваси устата. А тази пръчка – и мъдрецът извадил от огнището една обгорена пръчка – бучни до колибата си. Когато се раззеленее тази пръчка, ще знаеш, че Господ ти е простил греховете. А след това живей където искаш по Божиите закони.
Мъжът взел  пръчката и си тръгнал. Намерил нива на кръстопът, направил си колиба, бучнал пръчката до нея и започнал година след година да отглежда дини и да раздава на пътниците.  Минали десетина години. От време на време поглеждал към пръчката, но тя не се раззеленявала.
Един ден минал пътник- конник. Той много бързал не обърнал никакво внимание на виковете на мъжа. Изведнъж незнайно защо мъжътът много се ядосал, взел си пушката и застрелял конника. След секунди сякаш изтрезнял, стреснал се , чудел се какво да прави, заплакал, но изведнъж погледът му попаднал на пръчката и о, чудо – на нея се зеленеели няколко младички листенца. Останал много изненадан мъжът и не знаел какво да мисли.Отново тръгнал към Голямата планина – да пита Мъдреца. Отишъл, намерил същия Мъдрец, разказал му какво се е случило и го попитал:
- Кажи ми, моля ти се, как стана така, че аз толкова години правих добро на хората и Господ не ми прощаваше греховете, а сега, когато убих човек, той ми ги прости?
- Господ ти прости греховете, защото този конник бързаше за съседното село да разтури сватба между двама млади. А няма по-голям грях от това да разделиш две души, които се обичат.

Прочетете още:




ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...

ЛЮБОВТА ИДЕ, КОГАТО ЕГОТО СИ ОТИДЕ...
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИМА ЧОВЕК В СЕБЕ СИ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ОЧАКВА ОТ ДРУГИТЕ!

Followers