Ходете - за здраве


Ходенето е най-естественото човешко движение – без напрежение, без пари и без травми. То ни прави по-млади и по-енергични.
 Разходката е и най-приятният начин за отслабване. Освен това подобрява метаболизма, движението на кръвта, дишането и мозъчната дейност.Понижава холестерола и кръвното налягане, заздравява кости и мускули.
Половин час ходене на ден подобрява тонуса и разтоварва от психическото напрежение.
Има няколко видове ходене – силово, височинно, интервално и свободно.
 Силовото е на крачка от бягането и натоварва мускулите на краката и ръцете, височинното е много полезно за отслабване. За интервалното трябва програма, в която се редуват бавен, бърз и умерен ход в продължение на половин час. Свободното ходене подобрява здравето, но е по-скоро за отпускане и релакс. Дори то е по-пълноценна почивка, отколкото излежаването, тъй като се произвеждат хормоните на щастието, които борят безсънието, депресията и стреса.
 Още древните мъдреци са забелязали, че когато човек се движи, по-добре мисли.
 Ходенето си има своите правила, въпреки че е едно от най-естествените човешки движения. Дръжте раменете и гърба изправени, дишайте спокойно и през носа. Разхождайте се два часа преди или два часа след хранене.
 Изчислено е, че километър с бързи крачки унищожава 60 калории. Предпочитайте разстоянието пред скоростта - по-добре да изминете повече, отколкото бързо да се уморите. Изберете наклон нагоре пред равна алея.
 Задължителни са удобни обувки и малка бутилка вода.
Трябва сами да търсим възможност да правим около 3000 крачки всеки ден.Освен това,ходенето трябва да е за удоволствие, а не просто досадно задължение и броене на крачки.
 Важно е да го правите всеки ден.
Ако есенните дъждове и зимните студове ви спират, във фитнес залата има крос тренажори и бягащи пътечки, но крачките из квартала и из парка са абсолютно безплатни.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers