Коледа


Коледа

Сняг и вятър, а вътре е топло и ухае на мед, канела , карамфил. Какво е коледа без хрупкавите курабийки. Кафяви, с цветна глазура, във форма на елхички, звездички, камбанки ...Според историците коледните сладки са изобретени в Белгия.
 През  XVI-XVII век  традицията завладява стария континент. Холандците пренасят първите коледни сладки към Америка.Коледните курабийки не само са популярни, те са семейна традиция.Разнообразието им е невероятно, а украсата най различна.Могат да бъдат плоски или пълнени с мармалад и най различни форми. Важното е да има много мед, захар, подправки ... и усмивки разбира се. Коледните курабийки са дълготрайни и колкото повече стоят, по вкусни стават.Съвет: съхранявайте ги в метална кутия с парченца нарязана ябълка и ще са винаги свежи.
Рецепта: 100 гр. масло, 80гр. мед или петмез, 250гр брашно,1/2ч.л. бакпулвер, 1/2ч.л. канела,1/2ч.л. джиндифил,1/2ч.л.кардамон,1/4 ч.л.сол, 50гр. захар, 1яйце, 150гр. пудра захар, 2-3 с.л. гореща вода.
Приготвяне:смесват  се  маслото и медът, загряват се на умерен огън до еднородна смес, която после леко се охлажда. В  купа се смесват, пресятото брашно, бакпулверът, солта,захарта и подправките. Добавят се яйцето, маслото и меда. Бърка се с дървена лъжица до получаване на меко тесто, което се меси върху набрашнен плот, докато престане да лепне. Оставя се 1час в хладилник. После се разточва върху набрашнен плот на кора около 5мм. Изрязват се сладки в желани форми.  Пекат се на 180 градуса върху хартия за печене около 10-12мин.Изваждат се от тавата след като изстинат. Украсяват се според желанието и фантазията ви.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers