Чай

любими напитки-чай
Родината на чая е Китай. Китайците са дали наимено ванието на чая и първи са употребявали това питие. "Ча" означава младо листо. Чаеният храст се отглежда първо в Китай, след това се разпространява в Индия, Бирма, Корея, Виетнам, Лаос, по-късно в Япония, Шри Ланка и др.

Чаеният храст се нуждае от висока температура и обилна влага. Има красив външен вид, бели цветове и нежен аромат. Най-ценен е чаят от първата беритба.
Той се получава от най-младите листа, нежни и сочни, както и от меките листни пъпки. Чаят получен само от листни пъпки се нарича  "пеко". Познавачите на чая използуват и друго понятие-типси (едва разпъпила пъпка).Колкото е по-голямо процентното съдържание на "типси" в чая, толкова е по-високо неговото качество.
Има четири основни типа чай, получени от чаения храст: черен, зелен,червен и жълт. Основната разлика между различните видове чай е начина на обработка.
Черният чай претърпява всички стадии на обработка включително и ферментация, докато зеленият чай не е достигнал тази фаза. Червеният и жълтият чай са преходни типове.
Най-голямо е производството и най-предпочитан е черният чай. Той притежава силен аромат и специфичен вкус.
Зеленият чай притежава нежен аромат, напомнящ миризмата на прясно сено и има по-малко изразена тръпчивост.
Червените чаеве (оолонги) са най-ароматните чаеве, те са силно тръпчиви защото са богати на дъбилни вещества.
Жълтите чаеве притежават специфичен вкус и аромат и нежна тръпчивост.

Споделете обичате ли чай и какъв?

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.







Followers