Чаената напитка

любими напитки
"Чаят освежава тялото, укрепва духа,смекчава сърцето, пробужда мислите, гони ленността."
            Авиацена
За да се получи вкусно и ароматно чайно питие, необходими са качествен чай и спазването на някой основни правила за приготвяне на отварата. Водата за приготвянето на чая трябва да се използва само веднъж.Повторното кипване и непрестанното доливане на нова вода без да се изхвърли старата, влошава качеството на напитката, дори е вредно.
В порцеланов чайник, предварително изплакнат с гореща вода се поставя определена порция чай (обикновено 1ч.л. чай на една чаша вода), налива се кипналата вода до половината.Запарва се  4-5мин. за черните чаеве, а за зелените 10 и повече минути. Когато желаната чайна, настойка е готова, чайникът се долива с гореща вода.
В горещите месеци чайникът може да се напълни до горе, още в началото.
Пакетирания чай се поставя направо
в чайните чаши и се залива с кипналата вода.
Най-добре е да се подслади с мед, някой добавят резенче лимон.
Китайците и японците го пият без всякакви подправки, а в арабските страни обичат да го пият с лед и добавка на сок от цитрусови плодове.
 Чаят се пие бавно на малки глътки. Това предпазва от изгаряне и дава възможност да се насладим на вкуса му.
 Питието приготвено от чая, е изключително полезно за здравето на човека. Необходимо е само да си създадем традиции за правилно приготвяне и пиене.Споделете вашата рецепта?

0 коментара:

Публикуване на коментар

Да сме здрави е най-големия дар

Да сме здрави е най-големия дар

Щастието в живота на хората не е привилегия, а е въпрос на личен избор. Мнозина търсят щастието вън от тях и не го намират, а ако го намерят, то е мимолетно и не е цялостно. Това е така, защото щастието се намира вътре в нас, във връзката с нашата истинска същност. Заобикалящият ни свят е отражение на нашето вътрешно състояние. Каквото е вътре, такова е и отвън. Когато човек преоткрие щастието вътре в себе си, тогава той го излъчва с цялата си същност и така той го проектира в живота си. Да бъдеш в хармония със себе си и със заобикалящата те среда е най-голямото щастие, което човек може да изживее тук на земята, но за да го постигне, е нужно да го заслужи със своите вяра, мисли и дела. Освободете се от всички рамки и ограничения и си позволете да погледнете на живота от високо. Това ще ви помогне да преоткриете щастието вътре в себе си.Followers